Основният индекс за бизнес климата на пазара на земеделски машини в Европа отново пое надолу. Този път обаче доста по-леко в сравнение с резките спадове през предходните месеци. През февруари индексът падна от -50 до -52 при скала от -100 до +100, информира Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (CEMA). 

ЕС въвежда нова категория за комбайни и булдозери на пътя

В момента индексите на бизнес климата за транспортното и животновъдното оборудване са се подобрили до известна степен. Същевременно индексите за производителите на трактори и оборудване за прибиране на реколтата са спаднали до исторически ниски нива.

Като цяло във всички сектори все още над половината от анкетираните оценяват настоящата бизнес среда като неблагоприятна. Две трети от запитаните очакват по-ниски обороти през следващите шест месеца. Стабилизиране се забелязва само в очакванията за предстоящия прием на поръчки. Негативните прогнози в тази посока не се увеличават.

След като натрупаните поръчки достигнаха своя връх в началото на 2023 г., сега обемът на поръчките отбеляза многократно значително намаление и сега съответства на производствен период от 3,9 месеца. Това е все още сравнително високо в дългосрочен план, но по-ниско от началото на всяка година през последните три години.
 



Вижте още:

CEMA: Оптимизмът на пазара продължава да гасне

Заедно с 40 000 полски фермери, НАЗ и НОКА бяха на протест във Варшава

Вълнуващи тенденции от изложението за винопроизводители в Португалия