На 19 март 2023 г. семейство Бунарджиеви отбелязаха 34 години от създаването на първата компания от Булгаро Холдинг Груп. По-любопитното е обаче, че всичко започва с любовта към компютрите.

Изпълнителният директор д-р инж. Христофор Бунарджиев е инженер по образование и открай време е запален по технологиите. Далечната 1989 година носи промени не само за страната в исторически план, но и в личен – ражда се компанията Булкомп. Първите стъпки в бизнеса са в тази насока, но три години по-късно следва неочакван обрат.

През 1992 г. д-р инж. Бунарджиев осъществява първата си сделка с продукти за растителна защита, с която той навлиза в една непозната дотогава за него ниша. Година по-късно добавя следващата компания в групата – Булойл, за горива и масла за агротехника. 

През 1996 г. стартира бизнесът с чуждестранни хибриди семена, а две години по-късно са внесени и първите модели селскостопанска техника. Така се ражда компанията Булагро Машини, която представлява в момента над 15 популярни бранда на българския пазар. 

През 2000 г. семейство Бунарджиеви включват в своето портфолио и бизнеса със селскостопански застраховки. Две години по-късно започват да изкупуват земеделска продукция, а през 2007 г. се насочват и към собствено производство в старозагорското село Яздач. Там създават модерен, високотехнологичен център за производство на семена от западна генетика.

До ден днешен д-р инж. Христофор Бунарджиев продължава да надгражда бизнеса. Той разказва историята накратко, но зад нея стои един неуморен 34-годишен труд. По неговите стъпки върви и по-малката му дъщеря Десислава, която е връзката между поколенията, между натрупания опит и иновативното мислене, между западните практики и родовите традиции.

Младата дама завършва „Агробизнес мениджмънт“ в реномирания университет за селско стопанство и агробизнес в Рединг, Великобритания. Следва „Растителна защита“ в Аграрния университет в Пловдив, след което трупа опит в известни международни компании, като BASF и Axereal, и кара стаж в централата на Caussade Semmences във Франция. 

Преди 4 години Десислава Бунарджиева започва работа в семейната фирма, тръгвайки от основата на корпоративната стълбица – първо като консултант по хранене на растенията за Западна България, а после като търговски представител за Софийския регион. Преди 2 години се завръща в родния си град Стара Загора, където опознава цялата компания из основи и избира да работи със сервиза и машините на Булагро Машини.

От разговора ни с баща и дъщеря Бунарджиеви разбираме, че не е най-лесният бизнес модел, ако членовете на семейството работят заедно в една компания. Част от нея е и съпругата Олга, която е директор по застраховките и член на Борда на директорите. Градивната критика и доверието вървят ръка за ръка, но най-важно е проблемите, които естествено се появяват на работното място, да не се пренасят в семейството.

Въпреки несигурните пазари в момента заради войната в Украйна и многократно повишените разходи, д-р инж. Христофор Бунарджиев е оптимист в дългосрочен план, тъй като вижда добри перспективи за развитие на бизнеса. Холдингът продължава да се развива в посоката, която държи досега с акцент върху съвременните продукти за хранене на растенията и прецизното земеделие.

Голям потенциал има и в т.нар. жънене на енергия (energy harvesting), особено за фермерите в по-неплодородните райони. Събирането и преобразуването на енергия ще диверсифицира източниците за доходи на земеделците и ще ги направи по-малко зависими от ценовия шок в момента, вярва д-р инж. Бунарджиев.

Повече за създаването на БАТА Агро, проектите на фондация „Христофор Бунарджиев“ и вярата на младата дама, че с правилни решения и добра стратегия може да се намери пътят напред, вижте във ВИДЕОТО.