Апелативният съд в Букурещ е завел дело за измама на стойност  45 млн. евро срещу Иван Танев, син на бившия министър на земеделието Георги Танев и Сорин Адриан Газдак, който е зет на бившия румънски сенатор Чезар Магуряну, съобщи БТА. 

Четете още: Очакват ли се протести на фермери у нас?


Българската фирма Viem Corporation Food е доставила само 30% от необходимите количества олио и брашно, договорени с румънската Агенция за разплащания и интервенция в земеделието. 

Компанията, зад която стоят Иван Георгиев Танев и Мила Иво Георгиева е била регистрирана на малоимотен български гражданин, който не е знаел за участието на фирмата в разследваните по случая престъпни деяния. „Компанията е създадена на името на това физическо лице, за да може при проблеми във фирмата да не се търси отговорност от същинските й координатори", отбелязва Медиафакс, като се позовава на информация на разследващите. 

Агенцията за разплащания и интервенция в земеделието сключва с българска фирма два договора за закупуване на бяло пшенично брашно и слънчогледово олио. Контрактите са сключени след процедури за възлагане чрез открити търгове с подаване на онлайн оферти. Те са част от изпълнението на Годишния план за разпределяне на храни за хора в неравностойно положение, финансиран с европейски средства.

Viem Corporation Food е била задължена да достави 36 250 тона бяло пшенично брашно, пакетирано в разфасовки по 1 кг и 17 170 070 л слънчогледово олио, бутилирано в бутилки от 1 л. Сумата от 18 926 709 евро, които фирмата получава предварително по силата на двата договора, се озовават в сметки на офшорни компании в Кипър, посочва румънската агенция.