Британските фермери започнаха спешно да разпродават своята продукция, опасявайки се, че „твърдият“ Brexit ще доведе до връщане на митата върху продукцията им. Това съобщава изданието The Wall Street Journal.

Животновъдите отново притеснени: Лондон и Брюксел са много далеч от сключването на сделка

В материала, посветен на паниката на британците, се отбелязва, че 60% от продукцията фермерите доставят в Европа. При връщане на митническите бариери и санитарните проверки този показател може съществено да се понижи.

Брюксел облага с мито от 50% пшеницата и ечемика, а при месото таксата достига до 60% от цената на доставчика.

При това в момента европейските компании не искат да сключват предварителни договори с доставчици на британско зърно и месо. Те се страхуват от значителен ръст на цените и задържане на продукцията заради санитарен контрол.

На 9 септември влезе в сила закон за отлагането на излизането на Великобритания от ЕС. Съгласно документа, Лондон иска от ЕС отсрочка от 3 месеца – до 31 януари 2020 г., ако Лондон и Брюксел не стигнат до сделка относно условията на бъдещото сътрудничество до 19 октомври.

Същевременно премиерът на Великобритания Борис Джонсън нееднократно заяви, че има намерение да осъществи Brexit, дори без да има споразумение до 31 октомври.