Европейската комисия (ЕК) призова днес всички граждани и фирми да се подготвят за излизане на Великобритания от ЕС без сделка - без споразумение по основни юридически и търговски въпроси, свързани с Brexit.

Ще успее ли Европа да се разбере за новия бюджет след 2020?

Както е известно, Великобритания планира да напусне ЕС на 31 октомври тази година.

ЕК ще предложи финансова помощ за бизнеса, трудещите се и земеделските производители в Европейския съюз, ако Великобритания напусне единния блок без какво и да е двустранно споразумение, съобщи агенция Ройтерс.

Като част от подготовката на ЕС за най-лошия възможен сценарий за Brexit без сделка, се очаква по-късно днес ЕК да предложи използването на Европейския фонд за солидарност, който обикновено се използва за подпомагане на жертви от природни бедствия в рамките на Съюза.

Целта е да се намали финансовият удар за някои държави членки, които са най-силно търговско обвързани с Великобритания.

Освен това ЕК иска да включи и Европейския фонд за приспособяване към глобализацията. Поначало той е създаден за подпомагане на работещите в ЕС, които губят работни места във връзка с глобализацията.

Идеята е този фонд бъде използван за подкрепа на уволнени в резултат от Brexit без сделка.

Комисията също така ще предложи да използва всички съществуващи инструменти за пазарна подкрепа и директна финансова помощ за земеделските производители в ЕС, за да смекчи най-тежките ефекти върху пазарите на храни при сценарий без сделка.

Правилата на ЕС за държавна помощ, които регламентират как правителствата могат да помогнат компаниите, „предлагат гъвкави решения за национални мерки за подпомагане“ за по-малки компании от Съюза с големи експозиция към Великобритания в случай, че няма сделка.

За да улесни експертните съвети и координацията между правителствата в ЕС при  Brexit без сделка, Европейската комисия ще създаде кол център и телефонни номера за гореща връзка, достъпни във всички 27 държави на ЕС и на всички езици на ЕС.