Представители на ЕС, участващи в преговорите между Лондон и Брюксел за условията на Brexit, отличат, че двете страни са стигнали по-близо до сключването на сделка, пише електронното издание на The Guardian.

Великобритания ще загуби поне $2 млрд. от износа си на животновъдни продукти

„В действителност всички изпитват тревога“, заявява източникът на изданието, който представлява ЕС в преговорите.

В хода на последната среща в петък ние се докоснахме до съдържателната част, което е крачка напред, но все още предстои много да бъде направено. Много далеч сме от крайния резултат, казва източникът.

По-рано премиерът на Великобритания Борис Джонсън нееднократно заявяваше, че страните са постигнали значителен прогрес в преговорите. По думите му сделка ще бъде сключена в хода на срещата на ЕС, която ще се състои на 17-18 октомври.

Това няма нищо общо с истината, казва източникът на The Guardian. Той изразява недоумение от оптимизма и шеговития тон на британския премиер, който наскоро сравни Великобритания с героя от комиксите Хълк, който се опитва да се освободи от вражески плен.

В случай на липса на сделка последствията ще бъдат изключително сериозни, но явно Лондон възприема ситуацията като игра, в която тя е герой, допълва събеседникът на изданието.

Според експерти, Великобритания ще загуби не по-малко от 16 млрд. долара от общия си износ, ако излезе от Европейския съюз (ЕС) без споразумение. Твърд Брекзит ще ореже приходите на британските фермери с 60%. Изследвания на анализатори сочат, че по-голямата част от загубите ще дойдат от износа на животновъдна продукция – 2 млрд. долара, наред с износа на автомобили, дрехи и текстил  – около 7 млрд. долара общо.