Националният съюз на фермерите и Националната асоциация на свиневъдите на Великобритания заявиха, че излизането на Обединеното кралство от ЕС може да се отрази негативно върху търговията с месо между ЕС и Великобритания, пише Meatinfo.

Лошото време се отрази негативно върху овцете в Англия

Т.нар. no-deal Brexit, при който всички търговски отношения между двете страни са преустановени, може да нанесе сериозна щета върху месната промишленост на страната. Двете асоциации са убедени в това.

Британският пазар на месо може просто да рухне, ако след Brexit бъде въведена забрана за износ на месо в Европа, отбелязат от Националния съюз на фермерите (NFU), цитирани от The Times.

Минет Батърс, президент на NFU, се бои от това, че докато европейският износ бъде разрешен в Кралството без тарифи, износът на британско месо ще бъде забранен на единния европейски пазар, докато търговското споразумение между Британия и ЕС не бъде сключено. По думите й този сценарий ще бъде „катастрофален“ за британските фермери от гледна точка на излишъка от предлагане на вътрешния пазар.

Мнението на Батърс споделят представители на Националната асоциация на свиневъдите, които разглеждат ситуацията като „дупка в икономиката“ на сектора.

Департаментът по околната среда, храните и селското стопанство на Великобритания (Defra) носи отговорност за „готовността за излизане от ЕС“, в това число и по отношение на координацията на хранителната верига. Оттам казват, че няма повод за безпокойство относно продоволствената сигурност на страната.

Великобритания има високо ниво на продоволствена сигурност, построена върху разнообразни източници на доставка на хранителни продукти. Това ще е така и след като излезем от ЕС, се казва в изявление на Defra.