По данни на Rabobank африканската чума по свинете (АЧС) продължава да застрашава световния пазар на свинско месо, не само провокирайки спад в производството в азиатските страни, но и добавяйки неопределеност по отношение на перспективите за търговия и производство в други части на света, съобщава MeatInfo.

Опасност: Чумата се връща в райони, изчистени от вируса

Докато цените на свинското месо в Китай започнаха да растат, реакцията в останалия свят изглежда под въпрос. Други факти, в това число борбата с болестите и климатичните условия, спъват производството в Европа и Бразилия. Възобновяването на китайско-американските търговски преговори е позитивно събитие, позволяващо на Китай да преразгледа тарифите за внос на американско свинско месо.

Китай: все по-големи стават загубите в свиневъдния сектор

АЧС продължава да се разпространява на територията на страната. За нови случаи на болестта основно се съобщава в южната част на Китай. Цените на живите свине вървят нагоре, което означава, че има ограничено предлагане. Докато цените на прясното месо растат, големите запаси от замразено месо продължават да оказват натиск върху цените и пазарната печалба.

САЩ: продължава да расте производството през второто полугодие на 2019 г.

Очаква се, че производството на свинското месо в САЩ през второто полугодие на годината ще нарасне, благодарение на голямото племенно стадо и повишаването на продуктивността.

Докато износът на свинско месо се намира в затруднено положение, позитивен фактор ще бъдат регулирането на търговските условия с Мексико и Канада и възобновяването на преговорите с Китай. Дефицитът на работна сила е ключов момент, ограничаващ ръста в сектора през втората половина на 2019 г.

Европа: цените вървят нагоре

АЧС в Източна Европа продължава да оказва натиск върху пазара, спирайки по този начин разрастването на производството. Лятната жега забавя ръста на производството, което води до скок на пазарните цени. Износът на свинско месо се е увеличил от повече страни в ЕС, основно благодарение на търсенето от страна на Китай.

Бразилия: износът върви към нов максимум

Износът расте благодарение на търсенето от Китай и Русия. Вътрешните цени на свинското месо растат, тъй като износът изпреварва ръста на производството. Ако вътрешното потребление нарасне през второто полугодие на 2019 г., това ще окаже допълнителна подкрепа на цените.