Бразилски компании търсят контакти с производители на торове. Желаят да диверсифицират доставчиците си на субстанции за селското стопанство, което е много развито в страната. Това съобщиха от Българската търговско-промишлена палата след среща между председателя ѝ Цветан Симеонов и посланика на Бразилия в София Н.Пр. Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Бразилският посланик представи актуална информация за развитието на икономиката на латиноамериканската страна и посочи конкретни области, в които има засилен интерес за двустранно сътрудничество. Една от тях е свързана със селското стопанство и търговията на храни.

Бразилски производители предлагат различни видове ядки, които до сега са реализирани в Русия и Украйна, но поради войната търсят алтернативни пазари. Дипломатът уточни, че става въпрос за фъстъци, макадамия, кашу и др. Посланик Рейс потвърди, че бразилският пазар, който наброява 250 млн. човека, има капацитет да приеме изключително разнообразие от български стоки и е обещаващ, тъй като потребителите са много любознателни и са готови да опитат непознати продукти.

Стана ясно още, че се подготвя първа среща на Смесената междуправителствена комисия между България и Бразилия за сътрудничество в няколко области, включително търговия и инвестиции. В тази връзка бяха обсъдени инициативи в полза на бизнеса, които да бъдат включени в нейната програма като участие в изложения и панаири, дейности за привличане на потенциални инвеститори и други.

„Българската търговско-промишлена палата получи информация, че български вносители могат да посетят Бразилия по програма на държавна организация за подкрепа на износа с поемане на разходи, съобщиха от сдружението.

При интерес за участие в програмата, както и намиране на бразилски компании-партньори, можете да се свържете с БТПП, дирекция "Международно сътрудничество и международни организации", e-mail: [email protected].