Излязлото видео на Министър Танева от онлайн среща с представители на сектор „Плодове и зеленчуци“ провокира някои от асоциациите, участвали на този консултативен съвет, официално да изпратят своята позиция. Публикуваме мнението на няколко браншови организации с коментар върху ставките, проверките и злоупотребите.

Обвързана подкрепа: Измами или грешки в системата?

Съюз на Дунавските овощари

„В лицето на министър Танева и екипа и винаги сме срещали разбиране и желание за подобряване на Схемата. Недоброжелателни производители е имало и ще има, но нашата цел е да пресечем порочните практики още преди да са се зародили. Мярката за по-интензивни проверки на терен от страна на ДФ „Земеделие“ идва като предложение от бранша, с цел средствата по Схемата за обвързана подкрепа да достигнат най-справедливо до производителите.

Показаното видео с изказването на Министър Танева е извадено от контекста и не показва реалността. На практика стореното от министерството през последните години позволи ставките да се запазят на същите нива, въпреки увеличение на площите, при константен бюджет“, се казва в писмото, изпратено от председателя на съюза Николай Колев.

Добруджански овощарски съюз

„Производителите на зеленчуци през 2018 г. при обсъждане на обвързаното подпомагане за 2019 г. по настояване на Асоциация Български пипер раздробиха подпомагането в няколко групи зеленчук, и производството на пипер по тяхно искане остана самостоятелна група със самостоятелен бюджет. Очакваше се това да доведе до увеличаване на площите с пипер, но на практика тези очаквания не се оправдаха, което доведе до това, производителите на този зеленчук да получат много по-голяма ставка.

Действително по години се вижда, че има промяна на площите на зеленчукови култури в зависимост от субсидиите, които са планирани, но и част от увеличението на площите е реално вследствие на преориентиране на зърнопроизводителите в посока производство на по-механизирано отглеждащи се зеленчуци. В тази връзка по наше искане и по преценка на МЗХГ и ДФЗ през 2019 г. се въведе многократно по-завишен контрол на площите по обвързано подпомагане от изискваните по регламент проверки. Опити за измами винаги ще има, но в резултат от проверките се ограничиха на злоупотребите и съответно се постигнаха по-високи ставки на обвързаното подпомагане“, се пише в писмото, изпратено от председателя на съюза Димитричка Търпанова.

Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-я)

„Свидетели сме как една дейност, която браншът напълно подкрепя за проверките по обвързаната подкрепа от страна на МЗХГ и ДФЗ, се цели да бъде дискредитирана в обществен план. Явно има засегнати многобройни интереси и затова реакцията е така. Но ние смятаме, че всяка една браншова организация, която държи на името си и активно подкрепя своите членове, ще се разграничи от този тип „производители”, коментира председателят на асоциацията Божидар Петков.

Асоциацията на биволовъдите в България (АББ)

„Тези приказки на Георги Василев са празни приказки, без покритие. Той трябва да говори с факти, с цифри, с имена. Ако той е посочвал и не е обърнато внимание, това е друг въпрос. Но да говори така безотговорно, да хвърля вина на цяло министерство и на един достоен министър, е най-малко непочтено. Така че този човек дължи публично извинение на министерството и на целия земеделски бранш, защото той ги обвинява в непочтеност. И това е много лоша обида. 

И наистина, ако чуе Брюксел за това, какво ще си помисли за нашата държава?! Че е държава, която мами и получава средствата си недостойно ли? А в същото време тези хора работят за изграждането на имиджа на тази държава, за да може да получава по-достойни средства и да бъдем наравно с всички земеделски производители в целия Европейски съюз“, казва председателят на асоциацията Мария Степанчева.

В писмо до медиите, премиера и земеделския министър 13 браншови и развъдни организации в животновъдството също се включват в обществения дебат за и против работата на Министерството на земеделието. 

„За каква прозрачност при субсидирането ще говорим, ако липсват проверки? А може би това е именно реакцията след извършени такива проверки! Опити за измами винаги се правят, но както казва една българска мъдрост: „Законът е врата в полето. Хваща се онзи, който минава през нея“. В случая през вратата са минали проверените, но тепърва предстои да минават през тази врата всички, които заявяват за подпомагане европейски средства, и всеки носи своята отговорност за това, което декларира. Нашият апел е: „Да спазваме правилата за да разпределим справедливо европейските „подаръци“, призовават браншовите организации.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Танева: Няма как да скрием проверките от ЕК

Грудев: Три години без субсидии за фермери със заявени, но липсващи насаждения

Танева: Публикуваният запис е изваден от контекста на разговора