Резултатите от проведените проверки на бенефициентите по обвързаната подкрепа няма как да бъдат скрити от Европейската комисия. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева на извънреден брифинг в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), проведен във връзка с изтеклото по медиите видео, предизвикало скандал в бранша.

Скандалът с Танева: Гледайте брифинга в министерството

"Няма друг мандат на МЗХГ и ДФЗ, при който нивото на проверки да е толкова завишено. 50% е достигнала извадката, по която се проверяват всички заявители по обвързаната подкрепа. Всичко се докладва на ЕК, защото не можем да платим, без да има доклад от проведените проверки и оторизация на тези бенефициенти, които изпълняват условията и могат да получат средствата", твърди Министърът.

Целта е справедливо разпределение на средствата, категорична е Танева. Завишеният процент проверки е причината коректните призводители да получат по-високи ставки, за които става въпрос във видеото. Проверките са извършени по искане на браншовите организации в засегнатите сектори и по анализ на МЗХГ, че средно около 10% от площите варират по култура на заявяване.

"Взели сме това решение доброволно - да приложем тази извадка, за да защитим европейския и национален бюджет. Който получава средства, да е този бенефициент, който е произвел, както трябва", допълни тя.

Десислава Танева обясни, че срещата, от която е и публикуваният спорен видеозапис, се провежда по време на разгорещения дебат за новата Обща селскостопанска политика (ОСП), когато и обвързаната подкрепа е заложена на карта. Този тип подпомагане е искане на новите страни членки и среща съпротивата на старите. За да бъде защитена, трябва да се докаже, че е жизнено необходима на тези производители.

"Кой може да го докаже, ако говори само за това, каква измама е в бранша? Ние провеждаме много тежка битка за запазването на обвързаната подкрепа. Завишеният контрол и защитата на европейския бюджет е причина да сме постигнали успех в този дебат и тя да става все по-възможна за следващия програмен период. 50% проверка е невъзможна за други страни, очевидно у нас тя се налага, но не бива да се гордеем и рекламираме с това", каза още Танева.

Всяка година данните от проверките се изпращат на ЕК, това е автоматичен трансфер, обясни Васил Грудев, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Опит за укриване и недаване на информация на Комисията за извършени проверки и висок процент наддекларирани площи не съществува по чисто техническо естество.

"Думите на министъра са напълно извадени от контекста, защото технически това няма как да се случи. Целият обем от данни е напълно електронизиран, проверява се от нас, заверява се от сертифициращата агенция и се проверява от ЕК", допълни Грудев.

За миналата година от 20 120 бенефициенти по схемите за обвързана подкрепа на 4 453 не са изплатени субсидии, съобщи още директорът на ДФЗ. Това се дължи на неоткрити плодове и зеленчуци, заявени от тези бенефициенти. За 96 от тях са сезирани компетентните органи, защото освен че не е открито съответствие със заявените от земеделците насаждения, впоследствие  от тях са получени фактури за реализирани зеленчуци. Именно на база на тези проверки и неизплатените субсидии на некоректните бенефициенти по обвързаната подкрепа, ДФЗ подпомога средно с 15% повече останалите производители.