От няколко месеца, някои ще кажат години, българското земеделие все е в „извънредно положение“. Малко повече от година, след като застана на поста земеделски министър за втори път, Десислава Танева и нейното управление са под въпрос заради едни „случайно“ изпуснати думи, като „измами“, „проверки“, „компрометиране“. И може би нямаше да се вдигне толкова шум, ако цялата тази ситуация не застрашава да стигне до ушите на Брюксел.

Танева: Публикуваният запис е изваден от контекста на разговора

Реалното извънредно положение заради коронавируса ни открехна как се правят онлайн връзки, дистанционно обслужване, видеоконференции. Новите технологии обаче улесняват колкото комуникацията, толкова и начините за нейното документиране. Именно един такъв видеозапис, „изтекъл“ в социалните медии, е на път силно да разклати основите на земеделското министерство.

Каква е историята накратко? По време на онлайн среща на браншовици от сектор „Плодове и зеленчуци“ с министър Танева на 27 март Георги Василев от Асоциация „Български пипер“ пита следното: 

„Получихме повече пари, отколкото очаквахме. Като разделим парите на регистрираните декари, парите излизат повече. Ние се досещаме откъде могат да са дошли тези пари, които са в повече. Бихме искали с цифри, официално или на имейл, да ни се прати сметката как става така, че получихме тези пари, които получихме“, пита Василев.

Веднага изникват няколко въпроса. Обикновено човек пита защо нещо е така, а не иначе, ако е недоволен. Тук обаче не може да става дума за недоволство, тъй като тази година заради засилените проверки и хванатите площи с декларирани, а всъщност липсващи насаждения, ставките за останалите, реални производители са по-високи, макар и с малко. 

Освен това защо видеото се появява в публичното пространство два месеца и половина, след като е направено. Не на последно място е въпросът откъде точно е „изтекъл“ записът, след като срещата е затворена единствено за представители на браншови организации.

Но да продължим нататък. На този привидно невинен въпрос на Георги Василев министър Танева реагира не чак толкова „невинно“. Тя се впуска в обяснения от рода на: 

„Ние се въздържаме от много информация. Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. При плодовете и зеленчуците посещението на място е най-резултатно. Само че ако в това се задълбочат европейските служби, ще си компрометираме обвързаната подкрепа. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да я има. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. И ще продължим в същия дух. Но сега да се хвалим какви измамници сме, утре нали ще кажат: „Значи не трябва да получавате тази помощ“. 

Много силни думи, наистина. Да, всички знаем за какво става дума – обвързаната подкрепа помага на производителите на плодове и зеленчуци и е желателно да продължи. Да, всяка година има едни над 10 хиляди декара „фантоми“, които скачат от култура в култура и точат незаконно субсидии. Говори се, че тази година новите „тикви“ на обвързаната подкрепа ще са дините. Но да, тези думи на Десислава Танева, извадени от контекста, звучат доста притеснително и няма оправдание за тях.

На брифинга с журналисти Агри.БГ постави няколко въпроса в желанието си да разбере как се стигна до тук. Един от тях беше дали ще бъде даден официален отговор на питането на Георги Василев, който неволно или не чак толкова провокира злепоставящите обвързаната подкрепа думи на министъра. 

Десислава Танева ни отговори, че „резултатите от проверките са представени многократно в публичното пространство и по никакъв начин не са скрити“. Защо и на срещата с производителите тя не беше отговорила така спокойно, питаме се ние, а трябваше да се впуска в обяснения, като „Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат“.

Второ, ясно е, че има нужда от проверки и те дават резултат. У нас те достигат 50%, при заложени 5% в останалите страни членки. Но достатъчни ли са те? Няма ли нужда от кардинални промени в самата схема на обвързана подкрепа, така че източването на средства да бъде сведено до минимум? Тук Десислава Танева отговори кратко, че се работи в няколко насоки, без да се впуска в подробности.

Сега освен че трябва да убеждаваме по-старите страни членки, че българските производители на плодове и зеленчуци имат нужда от своята обвързана подкрепа, ще трябва да обясняваме и как точно си представяме тя да се случи, така че да няма вратички за злоупотреби. Или поне те да не са чак толкова „широко отворени“.

Защото тук може и да не става дума за измами, а за административни грешки на самата обвързана подкрепа като схема, но все пак ги има и те трябва да се изчистят, за да продължи да я има и да изпълнява ролята си.

И докато много асоциации в бранша сега се надпреварват да дават мнение за и против скандала с министър Танева, на които Агри.БГ ще посвети отделен материал, решаваме да дадем думата на един обикновен зеленчукопроизводител:

„Не съм горещ почитател на г-жа Танева, но в този случай не виждам никакво място за интрига! На нейно място бих казал същото с тази разлика, че тя е министър и е добре да внимава какъв речник използва! Има много други въпроси, за които може да й се търсят обяснения, но този път с решимост от нейна и от страна на ДФЗ успяхме да прекратим порочната практика за източване на евросредства и това го знаят всички в сектора! Нека не пренасяме политическото противопоставяне в сектор „Плодове и зеленчуци“! Отказвам то да става заложник на политически игри!“, категоричен е Адриан Николов.

Времето ще покаже какво ще е продължението на сагата с обвързаната подкрепа, но едно е сигурно, министър Танева вече ще внимава къде, какво и на кого казва. Да видим дали и как Брюксел ще се намеси и дали ще има пренареждане на пъзела.