Производителите на картофи, които са заявили площи за подпомагане по схемата за държавна помощ за борба с теления червея, но при проверките не са установени заявените насаждения, ще останат за 3 години без субсидии. Това каза изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Васил Грудев на проведения извънреден брифинг в Министерството на земеделието. Срещата с журналиси беше организирана във връзка с разпространеното от медиите спорно видео, изтекло от среща на министъра на земеделието Десислава Танева със зеленчукопроизводители.

Танева: Няма как да скрием проверките от ЕК

Във връзка с трудната ситуация в земеделието, институциите са въвели много мерки, една от които - държавна помощ за борба с теления червей по картофите, с бюджет 1,8 млн. лв., обясни Грудев. Това са по 85 лв./дка, изчисли той. По схемата са подадени 307 заявления за подпомагане от картофопроизводители. От ДФЗ са извършили 200 проверки на място или по около 65% от подадените заявления. При 40% от тях се установява липса на насаждения с картофи.

"Държавната помощ я даваме за това, че картофите са нападнати от телен червей и производителите търпят щети. Но освен че го няма теленият червей, го няма и картофът", каза още изпълнителният директор на ДФЗ.

Ефектът от тези проверки, е, че тази година има с 20% по-малко заявени площи, защото всички знаят, че ще се проверява на място, заяви Грудев.

"Една година сериозни проверки има и превантивен ефект. Така се изчиства браншът и остават само реалните производители", смята той.

Според него това ще си проличи тази година, ако има по-малко наддекларирани площи.