Изискванията по Наредба № 5 от 3.02.2016 г. за периодичните проверки на оборудването за прилагане на продукти за растителна защита, по която изведнъж се „заработи” продължава да води до негативни реакции у земеделския бранш.

Браншът не одобрява наредбата за ПРЗ в настоящия ѝ вид

За нас това е лобистка проба, а целта - да се осигурят пари на бъдещи пунктове, които ще извършват тази дейност”, коментира пред Агри.БГ Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. Той обяснява заключението си с това, че заложените проверки и калибриране на пръскачките са на практика безпредметни.

"Калибрират се измервателни уреди. Единственият такъв в пръскачката е манометърът. Но новите пръскачки имат дигитален манометър, който е в кабината на трактора и там няма какво да се калибрира. Дюзите са консумативи, които се сменят често, и зависят от използваните пестициди, както и от културите, които се пръскат. Хербицидите например се прилагат с по-голяма доза вода, инсектицидите – с по-малка”, разяснява Петков.

По думите му първоначално на бранша е било обяснено, че идеята е да се проверяват и калибрират само техниките, които са с произход извън Европейския съюз. „Презумпцията е, че най-вероятно те не отговарят на европейските стандарти”, допълва браншовият представител. 

Да, но реалната наредба не обхваща само пръскачките от трети страни. В същото време се оказва, че за изпълнението на амбициозната и мащабна цел – да се проверят всички пръскачки, са налични само два центъра, оторизирани за това. Създаването на нова нужда, в съчетание с дефицита на специализирани пунктове, ще доведе до отварянето на нови частни такива, които да печелят, е логиката на Петков.

„Може да се направи паралел с центровете за обучение по растителна защита, в рамките на 150 часа дават на един земеделец право да работи с препарати за растителна защита, което иначе се придобива в университета за над четири години. По този начин се показва цялата агрономска практика и гилдия, а тези центрове печелят от това”, казва на финал Божидар Петков.