Ако не сте минали задължителен преглед и калибриране на пръскачките в стопанството си, изпадате в нарушение. Знаехте ли за това? Има ли къде да го направите? 

Дъжд от сигнали: Знаят ли фермерите защо не получават плащания?

По време на проверките за предварителна условност, някой фермери сега разбраха за изискване, въведено преди години - за калибриране и периодичен контрол на пръскачките

„Изискване, за което никой от земеделците до момента не е чул нито разбрал. Оказва се, че документ за калибрация не издава никой орган, а т.нар. периодичен контрол се извършва от две служби към Министерството на земеделието и храните – по една в Южна и в Северна България, разказва пред Агри.БГ биопроизводителката Веселина Ралчева.

Това е един законен рекет. Всеки един нормален земеделски производител, за да си третира културите, техниката му трябва да бъде изправна. Само че, за да се изисква това калибриране, трябва първо да се осигури техническо обезпечение. Има в момента една единствена частна фирма, най-вероятно заради нея е направено това и няма да се учудя дали не е на някой бивш министър или депутат, или човек, близък до властта. Версията е, че са закупили от КТИ две инсталации – една в Пловдив и една в Русе”, прави своя прочит Цветан Цеков от от Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци".

Опитахме се да разберем за какво става въпрос. Всъщност „новото 20” е на 7 години, въведено с Наредба № 5 от 3.02.2016 г. за периодичните проверки на оборудването за прилагане на продукти за растителна защита. Задължителните проверки трябва да се правят през 3 години, а таксата е 40 лв. 

Но преди някой да каже, че земеделците на са си чели и са си виновни, поясняваме, че на практика тази наредба е неизпълнима чак до 2021 г., когато се набавя нужното за прегледите оборудване.

С него разполагат не частни фирми, а два държавни офиса на Център за изпитване и сертифициране към Министерството на земеделието и храните. Агри.БГ говори с отговорника по пръскачките за Южна България Любомир Косев. По думите му през 2021 г. им е бил подаден „някакъв списък” по-който те са търсили земеделците да ги известят и съответно направят проверките.

„Оказа се, че доста от хората не си ползват пръскачките, бракували са ги, обаче не са ги отписали от регистрация… Много често получаваме отказ от стопаните, а ние нямаме правомощия да ги задължим. Обади ли сме се на доста хора, но от 100 обаждания 60 са отказ. Сега, когато има проверки, регистрираме наплив от запитвания.

От сутринта са се обадили над 20 души, на които обясняваме как да си пуснат заявлението за включване в план-графика ни. Ни има и друго. За да се направи една такава проверка, климатичните условия трябва да го позволяват – да няма вятър, дъжд, да е над 15 градуса, в момента на всички земеделци пръскачките са зазимени, пълни са с антифриз”, обяснява експертът.

От всичко дотук логично идва въпросът: Добре, ако приемем, че всички фермери изведнъж станат изрядни и са съгласни, ще стигне ли времето да се проверят хилядите пръскачки у нас? Още повече, че центърът в Южна България разполага с четирима служители, които работят и по други дейности на центъра. Отговорът е „не”.

„Няма да може. Всичко се прави поетапно. Препоръчах на ДФЗ да се включи някакъв гратисен период, тъй като земеделските производители дали от незнание, или от невнимание не са обърнали внимание на наредбата, освен това, когато проверките започнаха, се работеше в условията на пандемия и т.н. Сега няма как да се инспектират всички пръскачки при тези климатични условия. Затова е нужно повече време. Ние няма да спрем да работим, тези, които са си пуснали заявленията, ще направим всичко възможно да ги обслужим”, заявява Любомир Косев.

Можете да се запознаете ТУК с наредбата, но имайте предвид, че въпросната служба не извършва калибриране на пръскачките, а само преглед за въздействието на околната среда.

Думата „калибриране” в Наредбата обаче не се отнася към дейността на институцията. Това се отнася за фирмите, които продават техниката на производителите, те гаранционно си подържат пръскачките или пък производителя си ги калибрира на друго място. Ние проверяваме пръскачката дали работи в съответните норми – проверка на манометри, дюзи, налягане… и т.н.”, подчертава експертът.

На финал, от свои източници Агри.БГ научи и че в един момент е изпратен имейл до проверяващите с инструкции да не санкционират фермерите там, където въпросното звено за проверки не е минавало на контрол