Преди седмица, унгарският министър на земеделието Ищван Наги се похвали пред местните медии с думите: „разбрах се с моите колеги от Румъния, България и Словакия, че ако няма решение за удължаване на мораториума върху вноса на украинско зърно от Брюксел, тогава ще предприемем индивидуални мерки на национално ниво“.

С оглед на последните събития, Наги не коментира колко „тежи“ българската дума, но даде ясно да се разбере, че слабото звено вече е елиминирано след като заяви, че Румъния, Полша и Унгария правят общ фронт по въпроса за вноса на украинско зърно.

Още преди дни, Полша категорично заяви, че с цената на всичко няма да допусне украинското зърно да наводни вътрешният ѝ пазар. Румъния също обяви, че ще настоява за удължаване на забраната поне до края на годината. Министърът на транспорта в страната, Сорин Гриндяну отбеляза, че обмисля да поиска компенсации от ЕС за "поразените" от украинските тирове пътища.

Румънският министър на земеделието Флорин Барбу уточни, че ограничителните мерки са се отразили положително както на пазара на зърно в Румъния, така и по отношение на транзита на зърно от Украйна, който се увеличава, след като Румъния продължава да полага усилия за да стигнат стоките до проблемните зони.

Той също така добави, че на ниво ЕК би било подходящо да се създаде система за субсидии за транзита на селскостопански стоки от Украйна, което би могло да представлява значителен стимул за насочване на продукти от Украйна към по-далечни пазари, „особено към държави, изложени на риск за продоволствената сигурност, както бе определено първоначално“.

В подкрепа на тази теза се обяви и Рареш Богдан, член на Европейския парламент: „Подлагаме нашите фермери, които са затрупани с хиляди тонове зърно в хамбарите или на полето, на трудно изпитание, за да получим украинско зърно, което принципно трябва да стига до Северна Африка и Европа, но вместо това остава в огромни количества на територията на Румъния“.

По отношение на търговията, в началото на седмицата цените на зърното с доставка до пристанище Констанца бяха: хлебна пшеница – 208 евро/тон, фуражна пшеница – 196 евро/тон, царевица – 186 евро/тон, ечемик – 171 евро/тон, слънчоглед – 403 долара/тон.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!