Еуфорията от протестите на земеделския сектор лека полека отшумяват. Меморандумът между представителите на фермерите и на управляващите е подписан. Какво бе извоювано специално за животновъдите, попитахме Бойко Синапов – един от преговарящите с премиера и председател на Обединени български животновъди (ОБЖ).

Вижте още: След протестите: Рано ли е да говорим за план "Б" за фермерите?

„Като цяло нещата, които постигнахме за сектор "Животновъдство", бяха начертани и преди това, но просто буксуваха. С меморандума сложихме точни дати и параметри на изпълнение. Трябва да е ясно на управляващите, че оттук нататък протестната готовност винаги ще я има. Надявам се, че важните неща, които подаваме за сектор "Земеделие", ще се случват навреме“, коментира Синапов.

Друго, за което браншът внимателно ще следи, е дали правителството ще изпълни ангажимента си за здрав контрол на вноса на млечни и месни продукти не само от Украйна, но и от целия Европейски съюз. 

„Винаги съм твърдял, че в България се внасят нискокачествени храни със съмнително качество. Тази практика трябва да спре, а ние като бранш заедно с управляващите и изпълнителните органи ще следим за това. Ако и двете страни спазваме меморандума, промяната веднага ще се усети в целия земеделски сектор и в нашето потребление“, смята Синапов.

Специално за вноса на сухо мляко в меморандума е посочено, че ще се прилага лицензионен режим, ако вносът от Украйна надвишава 10% от общия обем по себестойност на вноса и вътрешнообщностната доставка в България. Какво на практика означава това?

„Ние, животновъдите, сме категорично против нанасянето на сухо мляко, но засега се съгласихме на лицензионен режим с определени проценти при необходимост. Примерът, който е актуален в момента, е с вноса на слънчоглед. Едва след като се изчерпи нашият слънчоглед, преработвателите могат да внасят, ако се наложи. Браншът ще отстоява така да се действа с всички продукти, включително с млякото и месото. Вървим в правилната посока, за да защитим нашето производство и нашия потребител, за да не се консумират нискокачествени храни с неясен произход“, категоричен е Синапов.

Една точка в меморандума обаче породи много критични коментари, а именно предложението, което България ще отправи към Брюксел, за отпадането на тавана на Украинската помощ в размер на 250 000 евро. Какви са мотивите за това решение?

„За тези колеги, които отглеждат повече животни, не е уместно да слагаме ограничение на бройките за подпомагане. Нима останалите не консумират храна?! Имаше много коментари, но в крайна сметка стигнахме до решението, че всички животни трябва да получават тази еднократна помощ, защото тази криза се отразява върху цялото стопанство, а не върху определен брой животни“, смята председателят на ОБЖ.