Българският евродепутат Иво Христов поиска подкрепа от Финландското председателство на Съвета на ЕС за изравняване на субсидиите за българските фермери с тези за европейските още през следващия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 г.

Новата ОСП: Ще има ли субсидии за опазване на почвите?

Темата беше поставена по време на заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент (ЕП) на 4 септември по време на дискусия за приоритетите на Финландското председателство.

Пред евродепутатите Иво Христов припомни, че днес всички земеделски производители се конкурират на единния пазар. Конкуренцията се засилва и във връзка с редица международни споразумения за свободна търговия. 

„Фермерите от моята страна са в неравностойно положение спрямо своите колеги в другите държави членки и получават субсидии под средните за ЕС“, каза българският евродепутат.

Той насочи вниманието към факта, че предложението на Европейската комисия за следващата ОСП не предвижда до края на нейното прилагане през 2027 г. да има изравняване на субсидиите за земеделските производители в различните страни членки. 

„Намирам това за несправедливо – след 20 години членство в ЕС подпомагането от страна на ЕС всъщност не гарантира равен старт в рамките на единния пазар“, подчерта Иво Христов.

Той се обърна към финландския министър на земеделието и горите Яри Лепа с въпрос дали може да се разчита на подкрепа и от негова страна на предложението за повече финансови средства за изравняване на земеделските субсидии.

Както Агри.БГ писа, по предложение на Иво Христов и на румънския евродепутат  Кармен Аврам вчера Комисията по земеделие на ЕП прие проект за отпускане на допълнителни 70 млн. евро за борба с Африканската чума по свинете (АЧС) догодина, като част от средствата да бъдат насочени за разработването на ваксина срещу опасния вирус.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.