Близо 500 самоубийства са регистрирани сред френските фермери в годините 2007 , 2008 и 2009г., което я прави третата водеща причина за смъртност в селскостопанския сектор след ракови и сърдечно-съдови заболявания , сочи анализ на Института по публичнo здравето на Франция ( InVS), публикуван в края на миналата седмица.

 

Това е първото по рода си проучване, проведено от InVS  съвместно с Централния фонд на земеделието Mutual ( FWCC ) , след поредица от френски и международни изследвания, показващи, "скок на самоубийствата сред работещите в селскостопанския отрасъл" .

 

През трите изследвани години, 417 самоубийства са регистрирани при мъжете и 68 при жените - общо 485 самоубийства .

 

"Значително превишаване на самоубийствата се наблюдава сред мъжете фермери през 2008 г., в сравнение с общото население на същата възраст ", отбелязва INVS . Най-често към живота сис са посегнали мъжете между 45 и 64 години .

 

Финансовите затруднения са водеща причина според изследването на института , но все пак не доказват причинно-следствена връзка между селскостопанската дейност и наблюдаваната смъртност от самоубийство. Министерството на земеделието на Франция е започнато през март 2011 г. план за предотвратяване на самоубийствата в селскостопанския сектор.

 

Земеделски браншови организации посочват три причини за драматичните данни за самоубийствата на фермери:

- административния натиск върху земеделските производители се увеличава постоянно

- икономическата криза , както и много напрегнатата работа в животновъдството , особено в развъдните дейности

- изолацията на някои лидери на аграрни организации

 

Министърът на земеделието на Франция припомни в комюнике, че се предвижда националният телефонен номер за превенция на самоубийства, който скоро ще бъде отворен за земеделските производители.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!