Реколтата от пшеница у нас е добра, но българските фермери са поставени в ситуация на нестабилност заради събитията от последната седмица - атаките на пристанищата, от които Украйна изнася зърно и отказа на Русия да се завърне в черноморската зърнена сделка. Това заяви при откриването на „Дни на полето“ в Добрич Таня Георгиева, заместник-министър на земеделието. 

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

"Наличието на тази сделка, зърненият коридор и експорта през Черно море носеха сигурност за износ от Украйна и другите европейски страни“, посочи още Георгиева и допълни, че липсата на всичко това натоварва изключително много целия ЕС. 

Таня Георгиева: Петте най-засегнати страни са България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия най-вероятно ще усетят напрежението още по-силно. 

Ситуацията със зърнените коридори и зърнената сделка се обсъжда на заседание на Съвета на министрите на земеделието в ЕС.

„Темата ще набира скорост в търсене на решение как страните в ЕС да могат да гарантирират, че през сухопътен или железопътен транспорт ще могат да пренасочат тези толкова много товари към пристанища през Гърция, Хърватия и прибалтийските страни. Всички тези операции неминуемо ще оскъпят този експорт”, поясни Георгиева.

Петте засегнати страни излизат с обща позиция, че защитават своите фермери и тяхната конкурентноспособност. Те са категорични в настояването си за удължаване на ограниченията на вноса на зърно от Украйна и след 15 септември.

„Крайното решение е на европейско ниво”, посочи Таня Георгиева.