Промяната в Стратегическия план не се получи в частта биопроизводство и това е един от големите проблеми, с които са се сблъскали от бранша през 2023 г. Честата смяна на ръководствата на Министерството на земеделието също спъва работата на земеделските производители. Това коментира за Агри.БГ Албена Симеонова, председател на Българска асоциация Биопродукти (БАБ).

Четете още: Нов закон за хидромелиорациите ще гарантира вода на символична цена за земеделците

 

„Трябва да се насърчават малките и средните фермери да стават биологични, а това не се случва и дори има още повече административни пречки. Не сме доволни от много неща в изменения Стратегически план. Това е едно постоянно състояние - ние предлагаме едни мерки, които обикновено не се приемат“, разказва Симеонова. 

През 2023 г. един от най-големите успехи за биопроизводителите е фактът, че те имат вече съветник на министъра в лицето на Стоилко Апостолов, който предлага всички теми, свързани с политиката на биологичното производство. 

На 20 декември за първи път е проведена среща на заинтересованите страни и министерството с асоциациите и представители на контролиращите лица във връзка с Плана за развитие на биологичното производство, който не е приеман от години.

„През миналата година една от забележките по Стратегическия план на Европейската комисия беше, че България трябва да представи Национален биологичен план до 2023 г. Тогава се сетихме, че това трябва да се направи и набързо, за един месец, се подготвиха дейности, които са по препоръката на Брюксел и по настояване на бранша. От аграрното министерство писаха на Европейската комисия, че вече имаме такъв план, тя одобри Стратегическия план и номерът мина“, разказва Стоилко Апостолов. 

Набързо написаният план е минал вътрешно ведомствено съгласуване през март 2023 г., при което голяма част от парите за биопроизводство са задраскани от различни шефове на дирекции, става ясно от думите му. Орязаният вариант на плана се изпраща за съгласуване с другите министерства, като първите бележки идват през август. 

По време на Консултативния съвет по биологично производство отново е поставен въпросът: Защо националният план е изпратен към другите министерства осакатен и орязан? В крайна сметка документът отново тръгва за съгласуване и вече доста неща са договорени - ще се намери начин да се финансират повече промоционални събития, празникът на биоземеделието, както и други дейности, за да се промотират биопродуктите и начинът на производството им.

Необходими са повече участия в специализирани международни изложения, което е истинска реклама за българското производство“, категорична е Албена Симеонова. 

Една от трудностите, с които се сблъскват от бранша, е доставката на биохрани в учебните заведения. „Производство имаме, проблемът е чисто финансов. Всичко зависи от общините, които имат делегиран бюджет от Министерството на финансите според броя на децата в детските градини. Необходимо е финансовото министерство да отпусне малко повече средства, за да може първоначално да има форма на доброволно участие. Така детските градини, които проявяват интерес за включване на биологични храни в менюто си, ще могат да кандидатстват за по-голям бюджет“, каза още Апостолов. 

Остава обаче отворен въпросът кога ще се случи това, тъй като държавният бюджет вече е гласуван и е ясно, че се изпуска и 2024 г. „За мен големият проблем е, че всичко това се бави и се отлага във времето“, допълва той.

Вече е коментирано да се направят пилотни проекти, в които да се включат две детски градини, а после да се прилага в национален мащаб. Това на практика означава, че са изпуснати още 5 години. 

„През 2023 г. се случиха и хубави неща – правихме Ден на биоземеделието, който прерасна в Седмица на биоземеделието. С помощта на Министерството на земеделието успяхме да направим Ден на отворените врати в 6 ферми по примера на колегите от Международната организация на биоземеделците – IFOAM“, сподели още Симеонова. Тя напомня, че гражданите и гостите на София имат възможност всяка сряда да посещават пазара до Министерството на земеделието, където на място ще могат да си купуват биохрани директно от производителите.