Нов Закон за хидромелиорациите ще подготвят от Министерството на земеделието през следващата година. „Целта е въпреки трудностите, които ще срещнем, по дефолт вода за напояване да бъде гарантирано предоставена на земеделските производители при нулева или символична цена“, обяви земеделският министър на заключителната си пресконференция за годината. 

Кирил Вътев: Всички земеделски стопани да бъдат спокойни, ще намерим пари за украинската помощ през 2024 г.

 

Той съобщи, че екипът му ще продължи да работи по най-важните законодателни инициативи, които е стартирал. „ За нас Законът за организация на правилата за търговия във веригата на доставка на земеделски хранителни продукти е една от най-важните цели. Ще променим Закона за сдруженията за напояване, имаме прекрасни партньори от страна на неправителствения сектор“, каза Кирил Вътев. 

Освен това се подготвя Закон за браншовите организации, работи се също така по нов Закон за горите и Закон за аграрната камара. 
Всички сме свидетели и никой не може да каже какъв е броят на браншовите организации в земеделието и храните. Това показва хаос и никаква ефективност. Единици са тези, които са много организирани, ефективни и с тях е удоволствие да се работи“, коментира министърът. 

По време на срещата той сподели, че не е усетил как са минали 6-те месеца работа в аграрното министерство. „Изпращаме една уникална година, защото е първата от новия програмен период с нови правила и изисквания, създаващи проблеми както на самите земеделски стопани, които трябва да изпълняват тези правила, така и в цялостната нормативна уредба, която трябва да ги регламентира“, каза Кирил Вътев. 

Той припомни, че са създадени серия от консултативни съвети, за да може да се обхване цялата агрохранителна верига, а не да се работи с отделни части от нея.

„Тъй като земята е база на абсолютно всичко, първият консултативен съвет, който създадохме е по поземлените отношения. Моделът, който ползвахме е на много добре работещият Консултативен съвет по зърното. Единственият консултативен съвет, който успяхме да съберем два пъти е този за поземлените отношения“, сподели още министърът. 

От август до октомври са създадени консултативни съвети по млякото, по овощарство и зеленчукопроизводство, по месото, по пчелен мед и пчелни продукти, по тютюна, по маслодайната роза, биопроизводството, рибата и рибните продукти, лозаро-винарския сектор и по горите. Предстои създаването на Консултативен съвет по конете.
Още един важен консултативен съвет ще бъде създаден – по хидромелиорации. „Едва ли някой си мисли, че може да се прави земеделие без напояване, а ние правим точно това в последните 20 години. През тази година, в която сушата свали много добивите, остро е поставена темата за напояването. В министерството заварихме един човек, който се занимава с хидромелиорации, а в момента готвим нова дирекция, защото сме абсолютно убедени, че тази дейност е от първостепенно значение за цялото ни земеделско производство“, коментира още Вътев.