26 български винопроизводители представят своята продукция на най-голямото в света международно изложение за вино и спиртни напитки „Провайн 2024“ Събитието ще продължи до 12 март в немския град Дюселдорф. 

Четете още: Пазарите на зърно са извън контрол, поевтиняването продължава

 

Страната ни се представя с щанд, който е разположен на 202 кв.м площ. На него се промотират бели, червени вина и розе, между които и вина, вписани в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания, съобщават от аграрното министерство. 

Българският щанд е направен с подкрепата на Министерството на земеделието и храните. Има изключително добър и удобен дизайн, всички участници сме много доволни като цяло“, коментира за Агри.БГ виненият експерт Радослав Радев, който участва в „Провайн 2024 г.“ 

Изложението е професионално и вече има интерес към традиционните български сортове, стана ясно още от думите на Радев. Вниманието е насочено към вината от всички видове мискети – Врачански, Варненски, Кайлъшки, Сандански, както и към напитките, направени от сортовете Мавруд, Рубин и Гъмза. Много от българските участници имат предварително организирани срещи.

Износът на вина от България е спаднал доста през последните години. Това се дължи от части на промяната в самата структура на продажбите на българските вина. В момента над 80% от произведеното вино у нас се продава на вътрешния пазар“, коментира още Радослав Радев. От думите му става ясно, че вече не се правят продажби на милиони бутилки, както се случваше допреди 15-20 години, но имаме по-малки клиенти, които са насочени към по-качествени и по-специфични вина, което всъщност е добре за България.

Стратегия на страната ни трябва да е насочена към намирането на ниша, която не е в продажбата на големи партиди, а в търговията със специфични и интересни регионални продукти, убеден е специалистът. 

"В изложението участва една представителна извадка на цялата българска винена индустрия – от най-големите до най-малките", разкри Мартин Михайлов, директор Бизнес развитие на „Домейн Бойар“ и изба „Кортен“ още по време на AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха“. 

„На вътрешния пазар ние може да бъдем конкуренция, но по отношение на експорта много си помагаме, защото можем да покажем различните лица на българското вино“, обяви той пред участниците във форума. 

Над 5700 изложители  от 60 държави  представят своята продукция в Дюселдорф. Над 50 000 професионалисти от цял свят се очаква да посетят изложението.