Натискът върху цените на пшеницата и през миналата седмица остана голям. Много евтини зърнени култури от Украйна продължават да наводняват европейския пазара, освен това складовете в Русия все още са пълни. 

Четете още: Готвят се приеми за млади, малки и нови стопани

 

Цените на почти всички зърнени стоки се понижават на световните борсови пазари през миналата седмица, според експертите от Софийската стокова борса (ССБ). 

Цената ФОБ* на хлебната пшеница в Чикаго спада с 20 долара до 230 долара за тон, във Франция - с 3 евро до 196 евро за тон, в Украйна - с 1 долар до 200 долара за тон, а в Русия - с 14 долара до 206 долара за тон. 

 

В най-важния френски търговски център и експортно пристанище в Руан, хлебната пшеница се предлага за малко под 181 евро за тон. Новата реколта от 2024 г. се котира там на едва 184,5 евро за тон. 

Междувременно премиерът на Полша – Доналд Туск обяви, че ще предложи резолюция, призоваваща ЕС да наложи ембарго върху вноса на руско зърно и друга земеделска продукция, предаде полската новинарска агенция ПАП.

Преди това Латвия стана първата страна членка на ЕС, която наложи ембарго върху руската земеделска продукция, за да се справи с дестабилизацията на националния си пазар, причинена от евтиния внос от своята съседка.

Пазарната стойност на царевицата също се понижава. В САЩ пада с 1 долар до 186 долара за тон, във Франция - с 2 евро до 174 евро за тон, в Русия остава без промяна на 181 долара за тон.

Поевтиняване се отчита и при ечемикът в Украйна, който върви по 174 долара/т с мартенска доставка. Рапицата на Euronext e единствената, която поскъпва - с 13,75 евро до 425,75 евро за тон. 

На Софийската стокова борса котировките продава за големи количества от хлебна пшеница са на 431 лева за тон, с доставка до купувач (доставка DAP), като купувачите отговарят с 300 лева за тон, отчитат експертите на борсата. 

Фуражна пшеница се търси от 280 до 310 лева за тон, офертите "купува" за царевица са от 300 до 310 лева за тон от място, а за маслодаен слънчоглед от място офертите "продава" са без промяна на 850 лева за тон.

* ФОБ (FOB - Free On Board - на границата на страната износител - бел. ред.)