Разширява се списъкът на растителните видове, които не трябва да присъстват на постоянно затревените площи. Промяната е заложена в Наредба № 2 от 2018 г. за критериите за допустимост на земеделските площи за подпомагане по схеми и мерки за плащане на площ.

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

Компактно разположената нежелана, плевелна и рудерална растителност включва: 

папратовидна (Polypodiopsida), чемерика (Veratrum spp.), айлант (Ailanthus altissima), къпина (Rubus spp.), клек (Pinus mugo), хвойна (Juniperus spp.), аморфа (Amorpha fruticosa), драка (Paliurus), паламида (Cirsium arvense), магарешки бодил (Carduus nutans, C. thoermeri), тревист бъз (Sambucus ebulus), бодлива метличина (Centaurea calcitrapa), ветрогон (Eryngium campestre), алпийски лапад (Rumex alpinus).

Текстовете на Наредба 2 са прецизирани на няколко места с добавянето на думата „едновременно“. Това се прави с цел да се избегне нееднозначно тълкуване на всички условия за допустимост за подпомагане на заявените площи.

Друга новост в същата наредба е, че само дейности по премахването на камъни, дървесна, храстовидна и нежелана растителност, включително чрез използване на методи и машини, които водят до увреждане на почвената покривка и промяна в екосистемите, не изпълняват изискванията за допустимост на площите.

Предвиждат се изменения и в Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани. Предвид стартиралата стопанска година и с цел намаляване на административната тежест, действащите образци на регистрационна и анкетна карта ще бъдат валидни до края на периода за пререгистрация за стопанската 2021/2022 година.

Тези промени са представени като преходни и заключителни разпоредби на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 105 от 2006 г. за условията и реда за създаване, поддържане, достъп и ползване на ИСАК. Общественото й обсъждане е до 21 февруари 2022 г., а коментари се очакват по имейл на [email protected].