Животновъди алармират, че тази година големи площи от пасищата им са изключени от слоя за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ  (СЕПП). По техни думи в повечето случаи липсва съществена причина, а в други тя е подигравателно абсурдна. Често орязване на площите води не само до санкциониране, но и до спиране на субсидии за три години напред и дори до даване на прокурор.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

За да се даде гласност на проблема, Бончо Бончев, който отглежда говеда месодайно направление в Бургаско, се е заел да събере от свои колеги снимков материал, които да приложи към писмо до земеделския министър Иван Иванов. В социалните мрежи той призовава стопаните да снимат площите си, които са изключени, но са в добро състояние, и да му изпратят снимките.

„Аз лично съм с двойно орязани площи спрямо миналата година. Снимах с личния си GPS, за да се видят координатите. Така всеки може да прецени дали земята е в добро състояние. Лошото е, че орязването на слоя става скрито и по много неясен начин и критерий, което е корупция“, категоричен е Бончев. 

Негов колега е орязан с 1000 дка, защото проверяващите са видели камъни. На друг стопанин са му казали, че на пасището липсват животни. 

„Всеки министър обещава, че ще помага, а ни третират като престъпници. Липсва предвидимост и информация как става този процес. Не идва никой, нищо не се знае. Като си провериш през декември парите по СЕПП, влизаш в СЕУ, виждаш си орязаните площи, звъниш на горещите телефони на ДФЗ, подаваш възражение, но нищо не се случва и точка“, обяснява фермерът.

Животновъд: Не сме наивни, не вярваме, че ще се стигне до някакво решение. Вероятно ще се наложи да си затворим фермите, но поне няма да е тихо, ще се знае защо го правим.

Според него не е правилно възраженията да се изпращат в същата дирекция в министерството, където площите веднъж вече са били изключени. От нея зависят теренните проверки, тя контролира административния състав на Областните дирекции и Общинските служби, обработва всички жалби, определя легитимния слой. 

„Подадеш ли жалба, само ще ядосаш някой чиновник и другата година те режат като за световно. Един колега казва: „Те са като съдии, но съдят без съд и присъда. Просто идват, режат те и дори отиваш на прокурор. Нещата изглеждат като някаква бухалка. Много хора ми казват, че след като са орязани, трети лица идват и им посочват някаква сума, за да оправят нещата. Това също го има и е формула за корупция“, смята животновъдът.

Животновъд: Това са злоупотреби, а наглостта на чиновниците вече не се търпи. И всичко това се получава, защото никой извън България не знае какво се случва.

Затова в момента той събира информация, за да покаже, че проблемът е масов. След като сигнализира на новия земеделски министър, е готов да изпрати всичко и на Комисията по земеделие в ЕП и на комисаря по земеделие Януш Войчеховски. 

„Въпреки че те са на съвсем друга вълна и разсъждават по друг начин, ще се опитаме да им покажем, че тук има злоупотреби с пари на европейския данъкоплатец. В момента в Европа говорят за въглеродно земеделие и Зелена сделка, а ние още се борим с корупцията, как да си платим наемите и как да запазим животните“, казва Бончев.

По думите му такова орязване по СЕПП не може да се случи при зърнопроизводителите, стига да са спазени условията за екологично насочени площи, защото при тях се вижда ясно дали е изорано, или не. Но е много субективно да се определи дали едно пасище е в добро състояние, дали има камъни или храсти, колко е висока тревата – това са все относителни неща, които могат да доведат до корупция. 

„Нещо трябва да се направи в тази посока. Животновъдът трябва да е сигурен, да знае какво се случва. Когато заяви някакви площи, да знае, че всичко е наред, за да може да предвижда нещата занапред. В момента мисля само как ще си платя наема в общината, което е жалко“, заключава фермерът от Бургаско.