Производители си разменят килограм грозде за килограм картофи. Тази практика не е от вчера и се случва в района на Сандански.

Червеният пипер е кът, а цената му расте

От една страна, са лозарите, а от друга – производителите на картофи от гоцеделчевските села. И двете имат какво да предложат и от години вече са се заформили дълготрайни партньорства. Цената на двата продукта е равностойна, казват местните стопани, цитирани от портала Пирин News.

Тази година се очертава добра реколта, а гроздопроизводителите предпочитат да продават от място. Килограм Мерло се изкупува по 0,80 лв., а Каберне – по 0,90 лв. При по-големи количества цената подлежи на договаряне и може да падне до 0,70 лв. 

Видинско

До 800 кг/дка започнаха да прибират производителите в района на Ново село. Основните сортове там са Гъмза, Каберне, Мерло и Ркацители. Първа бе новоселската Гъмза, тъй като е най-неустойчива на дъждовете и осите. Реколтата бе застрашена и от скорците, които тази година са особено активни, допълват от Конкурент.БГ.

При белия сорт Ркацители производителите добиват от 650 до 800 кг/дка. По-малък добив те отчитат при Каберне и Мерло – от 500 до 600 кг/дка. По техни думи горещините не са позволили на зърната да се налеят, затова има и недозрели гроздове. 

Сливенско

Доволни тази година са и производителите в района на Сливен, които берат средно по около тон от декар. Това споделя Димитър Петков, кмет на село Глушник, където се намират едни от най-големите лозови масиви в общината. По негови наблюдения дъждовете в началото на лятото са забавили зреенето на гроздето, което е причина за по-ниския градус. 

В началото на кампанията цените са били по-високи – 0,65-0,70 лв./кг за Червен мискет и Ркацители, но в момента са паднали на около 0,55 лв./кг. Гроздето се изкупува не от винпромите, а от хора от цялата страна за лични нужди, пише БТА. 

Петков не определя цените като високи на фона на двойното поскъпване на препарати, горива, надници. Традиционните местни сортове са Червен мискет, Мускат, Ркацители, Сливенска шевка, Мерло и Каберне, а от няколко години има и масиви с нови френски сортове като Шардоне и Пино ноар.