В момента сме в разгара на гроздобера. Не можем да намерим хора да оберем масивите, макар че има немалък процент безработица и сме вдигнали надницата спрямо миналата година с 30%, заяви Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара (НВЛК).

Важното - слушайте в AgriПодкаст 

Според него единственото решение е механизация на работата на гроздопроизводителите. „Купуваме комбайни и намаляваме човешкия фактор до минимум. Това е начинът да оцелеем“, коментира той пред Дарик. 

От две години браншът работи в тази насока заедно с Министерството на земеделието. Целта е финансирането на гроздопроизводителите да бъде заложено в Стратегическия план за ОСП и след 2023 г. те да могат да си купуват механизация чрез европейски субсидии. 

„В момента по Лозаро-винарската програма, мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ не включва закупуването на техниката. Искаме това да се промени и се надяваме да бъдем чути. Така производителите ще могат да купуват комбайни, трактори и други машини“, надява се Чорбаджийски.

Очаквания за новата реколта: С 20% по-висок добив, производство от около 150 млн. тона грозде с много добро качество, с 30% по-високи изкупни цени. 

По негови думи пазарите навън се нормализират, но трябва още много да се работи в посока на рекламиране на българското вино. Нужна е маркетингова стратегия за 5-10 години напред, а на първо време трябва да се направят винени маршрути и да се сложат информационни табели на шатата, така че туроператорите да продават това като туристическа услуга. 

„Дори в Косово и Северна Македония това е вече изградено. А ние сме доникъде, защото трябва да бъдем подкрепени от държавата. В тази криза ние като бранш не можем да си го позволим, защото едва сега възстановяваме продажбите, които паднаха драстично заради COVID-19”, споделя своите наблюдения браншовият представител.

Относно увеличаване на разходите за ток и горива се очаква и поскъпване на виното. Затова от Камарата призовават министъра на енергетиката да направи всичко по силите си, за да нормализира цената на електрическата енергия, а министъра на финансите да помисли за 9% ДДС на всички храни и напитки, включително хляба и виното.