Животновъди сигнализираха пред Фермер.БГ, че пазарите за животни в цялата страна ще бъдат затворени по заповед на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

От БАБХ потвърдиха, че има издадена заповед за забрана на пазарите в цялата страна. Като причина от пресцентъра на агенцията изтъкнаха създалата се епизоотична обстановка и превенция срещу евентуалното разпространение на болестта.

 

Заповедта на БАБХ е издадена на базата на проведени по места заседания на епизоотични комисии. Заповедта ограничава придвижването на живи животни между населените места, пашата на добитъка и търговията с животни.

 

В определени случаи е допустимо придвижване на животни, но след като съответната областна дирекция на БАБХ бъде уведомена, а животните бъдат третирани с репелент.

 

Заповедта е сила до момента, в който епизоотичните комисии вземат решение за прекратяването й поради отпадане на необходимостта от налагане на ограничителни мерки.
 

Фермер.БГ припомня, че по решение на епизоотичните комисии по региони във връзка с констатирани огнища на болестта Син език, в определената предпазна 100-километрова зона придвижването на животни и пазарите за животни бяха поетапно забранявани.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!