Азиатските оператори вероятно ще увеличат покупките, очаквайки глобалните доставки на пшеница да намалеят през следващите месеци, тъй като сухото време намали производството в някои от ключовите страни износителки.

Вносителите на пшеница, включително от Индонезия, купувач номер 2 в света, и Китай активно търсеха товари тази седмица за експедиране през декември и началото на 2024 г., казаха местни търговски източници.

„Има очаквания, че цените са достигнали дъното и пазарът ще се покачи от сегашните нива, тъй като Австралия, Аржентина и Канада са изправени пред неблагоприятни метеорологични условия“, сподели базиран в Сингапур търговец в международна търговска компания, която продава австралийски и черноморски товари в Азия.

„Очаква се доставките да бъдат много по-големи в края на тази година и началото на следващата година в сравнение с това, което видяхме през последните шест месеца“, допълни търговецът.

„В последните дни виждаме повишен интерес към покупки“, каза друг търговец, работещ за компания, която доставя пшеница в Китай и други страни. „Тази тенденция вероятно ще се задържи и очакваме търсенето да нарасне през следващите няколко седмици.“

agriniser_new

„StoneX понижи прогнозите си за производство на пшеница в цяла Австралия до 24 милиона тона и очаква други култури да бъдат засегнати по подобен начин“, каза Щефан Майер, брокер на зърно в StoneX в Сидни.

Австралия е вторият по големина износител на пшеница в света и ключов доставчик за азиатските нации, включително Китай, Индонезия и Япония. След месеци на слаби валежи и в средата на интензивна гореща вълна, австралийското метеорологично бюро тази седмица потвърди, че метеорологичният модел Ел Ниньо се развива с пълна сила и сухите условия вероятно ще продължат.

Липсата на дъжд може да повлияе и на прогнозата за производството на пшеница в Аржентина, направена от борсата в Росарио, за 15 милиона тона през 2023/24 г., като същевременно може да редуцира и прогнозата за 56 милиона тона царевица през 2023/24 г.

В отделен метеорологичен доклад от сряда се казва, че по-голямата част от аржентинската земеделска площ, както и северозападен Парагвай, ще получат по-малко от 10 милилитра дъжд през следващите дни.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!