"Да облечем завещаните от баби и дядовци народни носии и да пресътворим традициите и жътвените ритуали!". За това призовават организаторите на Фестивала „Бялата жътва - за земята, добруджанеца и хляба“, който ще се проведе на 18 юни от 17 ч. в град Тервел на стадиона в Градския парк.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Това ще е второто издание на празника, планиран точно преди старта на най-важната кампания за земеделските стопани - прибрането на хлебното зърно от златните полета на Добруджа. От близо 3,5 млн. дка обработваеми площи в Добричка област, пшеницата заема 1 млн. 201 хил. дка. 

Организаторите се обръщат към всички участници и гости във Фестивала да отворят старите ракли и да извадят тъкани ризи с шевици, престилки, пафти, пояси, калпаци. Така всички ще се пренесат във времето назад и ще успеят да пресъздадат обичаите и традициите, свързани със зажънването на пшеничните класове. 

Началото е от 17 ч., когато Местната инициативна група „Тервел-Крушари“ ще представи дейността си. В същото време на чаршията ще върви кулинарен базар „От ръцете на баба“, а местни стопани ще изложат стоката си на изложение „Произведено в Тервел“. 

От 20 часа кметът Симеон Симеонов ще открие официално Фестивала, който ще започне с водосвет и освещаване на курбан за здраве и берекет. Точно в 20:30 ч. жители и гости на Тервел ще станат свидетели на обичая „Жътва“. 

Празникът ще бъде продължи с много танци и песни, изпълнени от клубове за български народни хора и под съпровода на утвърдени музиканти. В 22 ч. ще бъде запален огънят и внесени чеверметата. Организаторите са планирали веселието да продължи часове след полунощ.