Над 500 тона семена ще подготви Добруджанският земеделски институт за есенната кампания. Те ще бъдат на цена от 1200 до 1500 лв./тон, която се изчислява през последните 10 години по формулата 2 или 2,2 по цената на стоковата продукция. Това обяви в Деня на отворени врати директорът доц. Илия Илиев. 

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Изминалата една година се оказва успешна за научния център. През 2021 г. учените прибират много добра реколта от обработваемите почти 22 000 дка. По-високите цени на зърното също са помогнали за финансовото състояние на института. Погасени са дългове от близо 1 млн.лв., натрупани след сухата 2020 г. и са заделени средства за инвестиции, сред които селскостопански инвентар и уред, подобен на ядрено-магнитен резонанс за лабораторните опити по слънчоглед, посочи директорът.  

През есента на 2021 г. институтът реализира над 90% от заготвените семена на цена от 750 лв./тон, подчерта доц. Илиев. Завишен е интересът към определени сортове пшеница, тъй като те отговарят на почвено-климатичните условия у нас. Сериозен е интересът към българските пшеници и в съседна Турция. За поредна година фирми от южната ни съседка гостуват на Открития ден на института, за да се запознаят със селекционните постижения у нас. Вписаните в сортовата листа на Република Турция български сортове се представят отлично в горещите и сухи условия и носят добиви от над 1000 кг/дка, стана ясно на полето край Ген.Тошево.

Общо 7 са регистрираните в южната ни съседка пшеници, които са създадени от учените в Добруджанския земеделски институт. Сортовете са търсени заради качеството на произведеното зърно и възможността да се използват при правене на редица хлябове и тестени изделия.   

На демонстрационната платформа гостите се запознаха с отличителните характеристики на 25 сорта пшеница, от които 4 нови и 4 в изпитание в ИАСАС, 10 сорта тритикале, 4 сорта ечемик ,1 сорт твърда пшеница, 19 хибрида слънчоглед и 3 сорта фасул.