"Въпреки загубата на 25% от обработваемите земи, структурата на засетите култури тази година е повече от достатъчна, за да осигури потреблението за украинското население", заяви Тарас Висоцки, заместник-министър на земеделието на Украйна, предаде БТА.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

По данни на украинското агроминистерство страната е загубила една четвърт от обработваемите си земи заради руската окупация, предимно в южни и източни области. Според Висоцки потреблението също е намаляло заради масовото преместване на население и заради миграцията извън страната. Над 7 милиона украинци се преместиха в самата страна заради войната. Към тях се добавят и 7,3-те милиона украинци, които избягаха зад граница. От тях над половината са в Полша.

По данни на международната неправителствена организация "Уърлд дейта сентър-Украйна" преди войната страната е разполагала с над 30 милиона хектара обработваеми площи. Украинският земеделски зам.-министър завяви още, че земеделците са успели да се подготвят относително добре за сеитбата преди началото на войната. През февруари Украйна е внесла около 70% от нужните торове, 60% от фитосанитарните продукти, както и около една трета от нужното гориво за процеса на сеитбата, посочи украинският представител.

„Но руската окупация в няколко области и блокадата на зърнените култури, наложена от руския флот в Черно море, обаче принудиха украинските земеделци да променят онова, което сеят, както и качеството му, допълни той.

А в свой коментар президентът Володимир Зеленски припомни, че между 20 и 25 милиона тона зърнени култури са блокирани от руснаците, като тази есен цифрата може да се увеличи на 70-75 милиона тона.

В същото време друг заместник-министърът на земеделлието на Украйна - Маркиян Дмитрасевич, поиска ЕС да помогне за износ на блокираното в страната му зърно чрез румънското пристанище Констанца и като създаде интермодални терминали по Дунав. Той каза това в изявление пред Европейския парламент в Брюксел.

Дмитрасевич съобщи, че преди войната Украйна е изнасяла месечно между 5 и 6 млн. тона зърно, а сега максимумът може да достигне между 2,2 и 2,4 млн.

За да се помогне с блокираните 20 млн. тона по украинските пристанища, той настоя да се разгледат възможностите на логистиката на румънското пристанище Констанца, да се помисли за изпращането на допълнителни товарни кораби към пристанищата Рени и Измаил, а от румънските пристанища да бъдат изпращани горива към Украйна.

Заместник-министърът поиска също по Дунав да бъдат създадени мултимодални терминали, които да бъдат свързани с водния, железопътния и пътнически транспорт между ЕС и Украйна.

Граничните пунктове трябва да работят денонощно, заяви Дмитрасевич, цитиран от БНР.

Проблемът с износа поражда и друг - със складирането на зърното, каза още Дмитрасевич и подчерта, че ако общият капацитет преди началото на войната е бил 75 млн. тона зърно, сега той е 60 млн. заради разрушения и окупация и ще се повишава с наближаването на есента.

Той обаче беше категоричен, че трайното решение на проблема е само едно.

"Единственото решение за износа на украинските продукти и предотвратяване на задълбочаването на продоволствената криза е да бъдат разгромени руските въоръжени сили и напълно да бъдат деблокирани украинските пристанища. Никакви други мерки като хуманитарни коридори няма да решат въпроса. Затова призовавам да не спирате износа на оръжие за Украйна, да не замразявате и да налагате нови санкции на Русия Беларус и на всеки, който ги подкрепя", каза Дмитрасевич.