От години стопани от квартал „Николичевски път“ в Кюстендил имат проблем с авария по водопровод от язовир „Дренов дол“. Неколкократно са търсили съдействието на областния управител, но засега няма решение на проблема.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Оказва се, че хем техните градини съхнат, хем водата тече без контрол. Вината за авариралия кран обаче се прехвърля между „Напоителни системи“ и Института по земеделие в Кюстендил.

„Имаме голям проблем. „Напоителни системи“ и Овощарският институт не могат да си разделят водата. Язовирът го източиха така, по полето, безцелно. Има авария. Едните викат: „Не е наша“, и другите викат: „Не е наша“. Ние изгоряхме тук,“ жалва се Цочо Кръстев пред БНР.

По думите на инж. Марио Михов, управител на клон Струма-Места, водопроводът действително е в много тежко състояние и тръбите са износени. Те обаче са с вързани ръце, защото собственик е Институтът по земеделие. 

„Въпросът е, че там няма акт за собственост. Аз ходих в института, не поискаха да ми го прехвърлят, а ние не можем да стопанисваме съоръжение, което не е наше. Знам за проблема. Ще се обадя на колегите, да отидат и да видят какъв е проблемът“, обясни Михов.

Той обаче има предвид да се помогне само на търсещия съдействие Цочо Кръстев, а такива като него в района има още.