Добивите няма да са това, което се очакваше, категоричен е зърнопроизводителят Цветан Берберов и споделя, че в Старозагорско има огромен дефицит на вода. Каква се очаква да е реколтата от царевицата при тези условия и какви са решенията за сектора, разказва пред Агри.БГ производителят и член на УС на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

 Ще се намери ли ресурс за фермерите с ново отваряне на Ковид-мерките?

„Липсата на влага води до алтернативно ниски добиви при пролетниците, а липсата на политическа воля и дългосрочна стратегия води до липсата на поливно земеделие, което единствено може да ни спаси в сушата”. Така описва най-общо ситуацията опитният земеделец. По думите му водата, на която уж сме богати, се излива в дерета и извън страната ни.

Цветан Берберов: Докато това не се спре, все повече ще ставаме като в поговорката „Във вода гази, жаден ходи”.

При пролетните култури най-засегната от сушата сякаш ще се окаже царевицата. Старозагорският производител предвижда добиви до 150 кг/дка. „При поливни полета царевицата дава около тон-тон и половина”, обяснява Берберов и допълва:

При нас има много язовири, които са правени като стратегически за напояване. В момента те се използват за рибовъдство. От 14 хил. дка в землището, в което аз работя, 8 хил. дка са били напоявани, имало е инфраструктура и помпени станции. Сега това не работи, много малко са и дружествата за напояване, които са лошо разписани в законодателството. Другото е, че никой няма да ни позволи да работим на открити канали. Нужни са големи инвестиции за подземни трасета, които да имат хидранти, да се отчита всяка капка вода и тя да стига до растението.”

Зърнопроизводителят си спомня разговор с фонд за иновации на Израел, чиито представители обяснявали как са превърнали пустинята в плодородна земя. Разковничето е във водата. Освен че имат технология за обезсоляването й, сондажите им са на дълбочина от по 800 м – 1 км.

„Ако една такава система се изгради тук, тя ще реши генерален проблем. Да, скъпо е, но ако обърнем парите в продукция за години наред, а продукцията е злато, какво излиза тогава?! След петата година тази инвестиция ще се изплати, а ще имаш инфраструктурата поне 50-60 години”, пресмята Берберов и обобщава за финал:

„Ние земеделците бихме инвестирали в това да си подобрим поливността, това е стратегия за 25 години напред. Тогава няма да говорим за доходност от 50 до 200 лв./дка, а в пъти повече.