Трайно се променя бизнес средата и цената на енергоизточниците. Поне следващите 3-5 години ще има несигурност и на пазарите за зърно. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на последното заседание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Той подчерта, че логистичните канали са силно усложнени, от което България е особено засегната, тъй като част от корабите отказват да влизат в Черно море, а застраховките за корабоплаването в него са се увеличили.

„Корабоплаването в цялата северна акватория на Черно море е силно затруднено, голяма част от пристанищата не работят и износ на торове и зърно няма как да се осъществява. Има много сериозно забавяне на веригите на доставка”, припомни Василев и отчете, че ситуацията налага адаптация на засегнатите бизнеси в новата реалност.

Асен Василев: Ако някой очаква да се върнем на ценови нива на енергоизточниците от 2018-19 г., това няма да се случи. Същото се отнася за цената на торовете, които са директно свързани с цената на газа.

Увеличението влиза в цената на селскостопанската продукция”, добави финансовият министър и увери, че подготвяната антикризисна програма на правителството има за цел да компенсира първо най-засегнатите, както и да даде малко повече време и пространство на бизнеса да се ориентира. „Но ние няма как да върнем света такъв, какъвто беше през 2018 г.”, заключи Василев.

От думите му стана ясно, че повече подробности за конкретни мерки ще има през следващата седмица, след провеждането на още един Експертен съвет на коалицията. Засега публично е известно, че се планира отпадане на акциза на природния газ и отстъпка при зареждане на бензин и дизел до определен лимит.

Вицепремиерът коментира накратко и контрола на вноса на храни у нас. "Агенцията по безопасност на храните вече е връчила предизвестие на частната лаборатория на ГКПП „Капитан Андреево”, като ние сме осигурили средства лабораторията там да стане държавна”, обяви Асен Василев.