През втората половина на октомври хората, които отглеждат зеленчуци на открито вече приключват работа с усещане за малко зимна почивка след като почистят терените, изорат и приключат подготовката преди да завали и завее. Това обаче не важи за тези стопани, които се занимават с оранжерийно производство.

История на страстта по доматите и куполната оранжерия

„За нас това, че лятото е свършило и е дошла есента въобще не означава, че е дошло време за почивка. Точно обратното. Трябва да започнем следващата си стопанска година, за да има реален смисъл нашият бизнес”, разказва Петра Георгиева, която от години се препитава с това.

Тя съвсем скоро е изскубала последните стръкове домат от лехите. Първо заедно с работниците, които й помагат, направили най-важното – почистили идеално от всякакви отпадъци, които изнесли извън оранжерията.

„Те може да се изгорят или да се компостират. Предпочетохме обаче първото, защото тази година имаше много вредители и така се чувстваме по-сигурни, че няма да пренесем било болести, било ларви отново в оранжерията”, обяснява стопанката.

Другото важно нещо, което направили е да изорат дълбоко. След това оформили новите лехи и вече са готови да започнат наново с разсадите.

 „Сега е времето да засея разсадите за салати, за да станат готови за пазара към края на годината. Тъкмо времето е още сухо и мога да подготвя торопочвените смеси, които не правя на място, за да може да ги попече и слънцето докато още е топло”, разказва още Петра.

Спанакът ще сее на няколко пъти, за да може да произвежда не само зимата, а и в първите пролетни месеци. Целта й е да отглежда различни видове зеленчуци, за да може да разпредели и работата си, и пазара през цялата година.