Фермерите отглеждат все по-прецизно животните си, подобряват пасищата. Нещата се развиват в позитивна посока. Това каза Андрей Чалъков,  изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България за Фокус. 
 
Той посочи още, че момента има отлив от местното говедовъдство и намаляване на поголовието, като едновременно с това става все по-интересно отглеждането на месодайни крави. Преди те са отглеждали по-сково експериментално. Във високопланинските и предпланинските райони приоритетно са се гледали овце. 
 
"Оптимизацията на ползването на земеделски земи ще доведе до разширяването на отглеждането на говеда за месо", каза още Чалъков. 
 
Експертът посочи, че не е голям радетел на затворения цикъл на производство в местното говедовъдство.
 
„Много малко фермери могат да си го позволят. Това е може би една от заблудите за реалностите в България, че всеки може да покрие процеса, а това е доста трудно да се направи. Представете си една преработвателна мощност какво е - първо огромна инвестиция и второ експертност, все допълнителни разходи. Затова моето виждане е повече към специализация - отглеждане на определен тип породи, до някаква възраст с някаква определена цел”, каза Андрей Чалъков.