Индексът при цените на зърнените храни на ФАО се понижи с 0,7% на месечна база. Международните цени на пшеницата паднаха с 3,8% през август, в резултат от по-високите сезонни наличности в няколко водещи износители. Международните цени на „грубите“ зърна също паднаха с 3,4%, най-вече поради интензивните световни доставки на царевица от Бразилия и предстоящото начало на жътвата в Съединените щати. 

Индексът при цените на растителното масло на ФАО се понижи с 3,1% през август, частично обръщайки рязкото движение нагоре от 12,1% през юли. Световните цени на слънчогледовото олио се понижиха с близо 8% през месеца, на фона на отслабването на търсенето на внос в световен мащаб и обилните предложения от големите износители.

Световните котировки на соевото масло се понижиха поради подобряването на условията за отглеждане на соя в Съединените щати, докато тези на палмовото масло се понижиха умерено на фона на сезонно нарастващото производство във водещите страни производителки в Югоизточна Азия.

В момента, пазарите на зърно очакват нови насоки от месечните прогнози за реколтата на Министерството на земеделието на САЩ (USDA), който трябва да излезе днес.

Експортните нагласи в Европа бяха подкопани допълнително и от признаците, че скорошното подобрение в метеорологичната обстановка в Аржентина може да ограничи щетите от сушата върху пшеницата и да позволи на аржентинския износ да продължи към Африка, коментират търговци.

Черноморската експортна конкуренция е друг фактор, надвиснал над пазара. „Последните оценки за излишъка на руския износ на пшеница тази седмица остават низходящ фактор“, споделя германски търговец. 

„Признаците, че руската пшеница достига до Мароко, основният експортен пазар за пшеница от Европейския съюз през изминалата година, също замъгляват перспективите, особено във Франция“, е мнението на експертите.

Европейските търговци коментираха и политическите дискусии относно износа на зърно от Украйна. Според тях, забраната украинското зърно да се продава директно в пет източни страни от ЕС, която изтича на 15 септември, вероятно ще бъде запазена.

„Обемите, преминаващи транзитно от Украйна с камиони и вътрешни водни пътища към пристанищата на ЕС, изглеждат достатъчно големи, за да изчистят очаквания експортен излишък на Украйна през този сезон, без да нарушат пазарите в източния ЕС, така че мисля, че настоящата система ще продължи“, коментира германски търговец.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!