Пожарникари спасиха пчелни кошери в Новозагорско. По същото време на югозапад, в Разлог ценните опрашители бяха настанени в специално изграден хотел. Далеч от представата за градско пчеларство пък живущите в столичен блок се оказаха неволни „производители” на мед. Ето няколко кратки пчелни истории от изминалите дни.

Слънчогледът е рекордьор по поскъпване

В периода от 27 до 30 август сливенските огнеборци са ликвидирали без щети няколко пожара в сухи треви и стърнища. Една от успешните акции на пожарникарите е спасяването на 30 пчелни кошера в новозагорското село Ценино, съобщиха от полицията в Сливен.

Спасяване на пчели и други насекоми е посланието на Община Разлог в новоизградения хотел за насекоми в Градския парк. Проектът има за цел целенасочено да възпитава децата да се отнасят с грижа към тях. Къщичките са поредната инициатива в Разлог, с която се обръща внимание на насекомите. 

От няколко години учениците от Начално училище "Яне Сандански" в града имат свои кошер в една от класните стаи, предаде БТА. Новата придобивка е създадена изцяло от естествени материали, така че най-дребните обитатели на парка да имат топло и възможно най-близко до природата място за зимуване.

Отново история за спасяване, но този път от пчели, на живущите в столичен блок, бе показана в ефира на Нова телевизия. Председателят на Обединен български пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов бе представен като ловец на пчели, който със специално пригоден уред вади меда от своеобразен кошер в отдушника на панелката.

Живущите в сградата в столичния квартал ”Надежда” се оплаквали от години, че пчелите са се самонанесли в тръбите, като са ги превърнали в огромни кошери, пълни с пити с пресен мед. Съкооператорите останали изумени от появата на новите си съседи и подали многобройни сигнали до различни институции, се казва още в репортажа.