Активният сезон за противоградова защита стартира днес от 15:00 часа със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките” инж. Николай Николов.

Противоградната защита за 2013 г. е за областите: Пазарджик, Пловдив – КП Голям Чардак и КП Поповица, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Сливен и Стара Загора.

Всяка година през месец май са налице атмосферни процеси, които могат да доведат до образуване на градушки.

Как се образува градушката?
Образуването и нарастването на градовите зърна става в преохладената част на облака. Поради различното налягане на наситените пари върху водна и ледена повърхност, капките се изпаряват, а получената пара се отлага върху ледените кристали, при което те нарастват по-бързо от водните капчици (процес на Бержерон-Финдайзен). Понататъшното нарастване на ледените кристали до градови зърна е в резултат на сблъскване и сливане на ледените частици с капките в облака. Силните възходящи потоци осигуряват дълго време на престой на ледените зърна в облака, което води до нарaстването им до големи размери. Когато станат достатъчно големи, преодоляват възходящите потоци и падат към земята. В слоя с температура по-голяма от 0°С, ледените зърна започват да се топят, но не успяват напълно и достигат до земята под формата на градушка.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!