Месец януари започна с температури над нормата. На много места в полските райони средноденонощните им стойности ще надвишават биологичния минимум, който е необходим за вегетацията на есенниците, прогнозира агрометеорологът Дукена Жолева.

Прогноза: 2021 г. ще бъде малко по-хладна от 2020 г.

Застудяване и прекратяване на вегетационните процеси при посевите се очакват между 5 и 10 януари. След това прогнозните температури, близки до климатичните норми, ще поддържат в покой зимните житни култури и рапицата.

НИМХ: Очакваните повсеместни валежи от сняг ще подобрят условията за зимуване на есенниците.

Посевите с пшеница встъпиха в зимата в различни фенологични фази заради продължителното есенно засушаване и закъснелите сеитби. Неукрепнали във фаза поникване и начално листообразуване са късно засетите, в края на есента, култури на места в южните райони на страната. Значителна част от пшеницата ще зимува във фаза трети лист. Във фаза братене са засетите в агротехнически срок.

Прогнозираните стойности на минималните температури – до минус 15 градуса, в условия без снежна покривка и по-продължително задържане, ще бъдат критични за небратилите зимни житни култури, както и за посевите със зимна рапица, които не успяха да формират розетка през есенната си вегетация.

Очакваните валежи, около и над нормата, ще увеличават почвените влагозапасите в 100 см слой. Падналите наднормени валежи през декември (Кърджали – 194 л/кв.м, Хасково – 142 л/кв.м, Сливен – 125 л/кв.м, Стара Загора – 123 л/кв.м, Силистра – 109 л/кв.м) рязко увеличиха влагозапасите в горните почвени слоеве. 

В началото на зимата при пшеницата почвените влагозапаси в 50 см слой в по-голямата част от полските райони достигнаха над 85 – 90% от пределната полска влагоемност (ППВ).

По-подходящи условия за провеждане на зимни резитби в лозовите и овощните масиви ще има през третото десетдневие на месеца, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
 

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.