Сигнали за цъфнали овошки в Северна България, най-вече в Дунавската равнина, се появиха през последните дни. Декемврийският цъфтеж се забелязва предимно по джанките. От Агри БГ се обърнахме към Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз (ДОС), за да разберем крие ли това някаква опасност за овощарите от района.

Решението дойде: Удължават срока за изпълнение на инвестициите в „Растениевъдство“

Този инцидентен цъфтеж не е новост и е нормален физиологичен процес, заяви браншовият представител. Тя уточни, че и други години се е случвало при отделни дръвчета да се наблюдава зимно разцъфване 

Когато има голямо засушаване, последвано от напоителен дъжд и топло време, както стана сега, се случва да има цъфтеж, просто дърветата излизат от покой. През годините сме имали такива явления и при череши. В тази комбинация при почти всички овощни видове тръгва сухо течение и по някои по-слаби насаждения се появява цвят, обяснява Търпанова.

По думите ѝ процесът може да крие опасност за отделни дръвчета, но това не е масова практика и не би следвало да има щети за овощните стопанства, защото цъфтежът е единичен, не е както пролетния. Иначе засега времето е благоприятно за овошките. „Температурите не са много ниски, но са около и под нулата, което не предполага вегетация на растенията“, заявява Димитричка Търпанова и добавя:

Хубав дъжд имахме в нашия район – 75 литра за три дни, което отдавна не е било. Това ни прави оптимисти. За всички овошки и като цяло за полското земеделие този дъжд предполага добра зимна запасна влага.

По дании от Националния институт по метеорология и хидрология през първата половина на декември в страната е имало повсеместни валежи от порядъка на 50-60 l/m², а на отделни места в Североизточна и Южна България  над 100 l/m². Агропрогнозата предвижда краткотрайно застудяване в началото на третото десетдневие на месеца, което според Търпанова също ще е добре за овошките.