Според анализи на Британската метеорологична служба новата година ще бъде малко по-хладна, отколкото 2020 г. Това обаче по никакъв начин няма да промени ситуацията с емисиите от парникови газове, които заплашват човечеството и планетата Земя с нова вълна от топлина, пожари и суша, информира полският сайт Swiatoze.pl.

Агропрогноза: Валежи от дъжд и сняг

Синоптиците прогнозират леко охлаждане на климата, което ще се дължи на въздушното преминаване на Ла Ниня над Тихия океан, което ще направи водата с няколко градуса по-студена. Това ще се отрази най-вече на температурата на въздуха в Австралия, Индонезия, Източна Азия, а също и по югозападното крайбрежие на САЩ.

През лятото няма да има температурни рекорди

Изследователите от Великобритания се опитват да определят най-горещите години като сравняват температурите преди и след индустриалната ера (1850-1900). Оттогава насетне парниковите газове се произвеждат предимно от човешката дейност. Най-вече от производството на автомобили, дима от фабриките или тежката индустрия.

Според изчисленията на метеоролозите 2021 г. няма да бъде рекордно топла, главно благодарение на явлението Ла Ниня, но със сигурност ще бъде по-гореща от 2011 г и 2000 г., казва Адам Скайф, ръководител на метеорологичния отдел на Би Би Си.

Очакваната средна температура през следващата година ще бъде с един градус по Целзий по-висока от тази в доиндустриалната ера. Постоянната температура на Земята ще се повиши с още 0,2 градуса.

Антирекордьорите

2016 г. все още е най-горещата година в историята на човечеството. 2019 г. е на второ място с 2020 г. Да се надяваме, че през 2021 г. възходящата тенденция леко ще се забави и няма да видим отново шокиращи пожари и суши.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Животновъд прави равносметка за изминаващата година

2020 г. в селското стопанство: Рапицата изчезва от Добруджа

Собственици на земи: Парите за напояване са светлина в тунела