След наднормените валежи, надвишили на много места в страната 90-100 l/m² (Видин-109 l/m², Враца-125 l/m², Драгоман-128 l/m², Благоевград-128 l/m², Сандански-136 l/m², Хасково-101 l/m², Кърджали -129 l/m², Шумен-113 l/m², Варна-122 l/m², Елхово-140 l/m², Карнобат-120 l/m², Бургас-153 l/m²) и наводнили площи с есенни посеви, през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна, съобщава агрометеорологът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Дукена Жолева.

АГРОПРОГНОЗА

В прогнозата за следващата седмица има добри новини за овощарите. Очакваното застудяване ще възпрепятства преждевременното, нежелателно, развитие при част от раноцъфтящите овощни видове в полските райони, което бе провокирано от необичайно високите температури в началото на зимата. 

Ниските температури в началото на периода ще възстановя покоя при зимните житни култури и рапицата и в южните райони на страната. 

На някои места градусите ще стигнат до минус 10. „Това са стойности над критичните за зимуващите във фазите трети лист и братене зимни житни култури и за посевите с рапица, които успяха да формират розетка през есенната си вегетация”, поясняват от НИМХ и предупреждават:

Тези стойности, при отсъствие на снежна покривка и по-продължително задържане, ще представляват опасност за късно засетите посеви с пшеница и ечемик, които прекратиха вегетацията си в начално листообразуване (1-2 лист).

През периода в районите с ниски отрицателни температури при преовлажнените есенни посеви ще има повишена вероятност за замръзване на повърхностния почвен слой, което е предпоставка за изтегляне и механични повреди, особено при недобре вкоренените късно засети зимни житни култури. 

В края на периода се прогнозира омекване на времето и подобрение на условията за провеждане на резитби в лозовите и овощните масиви.

Следващият период е подходящ за сеитбата на семена в култивационните съоръжения за отглеждане на зеленчуков разсад за ранно полско производство на зеленчуци. Сеитбените срокове трябва да бъдат съобразени с продължителността на разсадния период и климатичните особености на района.

Продължителността на разсадния период при доматите е около 80 дни, при пипера и патладжана – 75-85 дни. Разсадът трябва да достигне подходящата фаза за изнасяне на полето след датите на обичайните за дадения район късни пролетни слани, припомня агрометеорологът.