Наднормени валежи през декември, в по-голямата част от полските райони на страната, увеличиха съдържанието на вода в почвата.

Цъфнали овошки. Има ли опасност?

В резултат на това, в петдесетсантиметровия почвен слой влагозапасите достигнаха тези при ППВ, а в еднометровия влагозапасеността достига до 80-90% от ППВ. Това се казва в прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ.

 Според тях през следващата седмица агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време. В началото на периода се прогнозират наднормени температури със средни стойности около и над биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури и зимната рапица. 
В средата на периода ще настъпи промяна и се очаква да завали сняг и дъжд, а също и понижение на температурите.

През периода при зимните житни култури ще се наблюдават различни фенологични фази, в зависимост от сеитбените дати. При посевите засети в агротехнически срок, в Дунавската равнина ще преобладава масово фаза братене, вещаят специалистите. 

В отделни райони при пшеницата и ечемика, там ще се наблюдава фаза трети лист. Посевите засети извън агротехническите срокове ще се намират в начало на листообразуване (1-3 лист). 

При рапицата наблюдаваните фенологични фази ще са листообразуване и фаза розетка. През периода критични минимални стойности на температурите за неукрепналите посеви не се прогнозират.

Очакваните валежи през периода ще ограничават възможностите за провеждането на почвообработки и зимните растителнозащитни пръскания при трайните насаждения.