Събраните многогодишни данни за климата от цял свят позволяват да се проследи как се променя той и какви температури и валежи може да се очакват, пише Propozitsiya.com. 

Суша и скакалци унищожават цели плантации

Топлата зима не носи нищо добро. Много са негативните последици в сферата на селското стопанство. Когато няма сняг, никой не може да гарантира, че няма да има слани. Зимните култури просто може да измръзнат, казва климатологът Светлана Краковская. 

Липсата на достатъчно дъжд в продължение на месеци е предпоставка за проблеми. Никой не може да гарантира дали в бъдеще ще падат валежи в обичайната норма. Тази непредсказуемост е следствие от изменението на климата. Не се отразява добре на природата, икономиката и човека. 

Светлана Краковская напомня, че времето на планета се определя от 60-годишни цикли: около 30 години температурата основно се повишава, а след това още 30 години се понижава.

В момента сме в низходящата част от цикъла – от 1998 г. трябваше да наблюдаваме захлаждане. Погледнете наоколо, навсякъде е топло, температурата се покачва в цял свят, казва климатологът. 

Когато започва цикличното затопляне, температурата ще се покачва още по-стремително и от 2030 г. всяка втора зима ще бъде такава, каквато наблюдаваме в момента. Затоплянето ще засегне цялата година.

През лятото ще има повече дни с температури над 30 градуса, както и повече нощи с температури над 20 градуса. Това са т. нар. тропически нощи. Ще има по-дълги периоди, през които температурата няма да пада под 20 градуса. 

Промените действително са големи и техният източник е човешката дейност, смята Светлана Краковская.