Постигане на засилено доверие и опростяване на системите за сертифициране на качеството чрез използване на сензори и смарт анализ на вино е темата, по която работи един от експерименталните проекти, който се изпълнява от партньори в Испания и Италия, в рамките европейския проект Internet of Food & Farm 2020. Този експеримент ви представяме в 135 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Агроиновации: Цифрови решения за повишаване на доверието в хранителните продукти

Технологична компания, предоставяща IoT решения, частна сертифицираща компания в Италия, изследователски и технологичен център на Университета на Алмерия и Испанска асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци на Алмерия изпълняват един от експерименталните модели в Internet of Food & Farm 2020 – един от водещите европейски проекти по Програма „Хоризонт 2020“.

Европейската система за сертифициране на качеството и защитените наименования за произход (ЗНП) са мощен инструмент за защита на качеството на продуктите на ЕС, особено на външните пазари. Тази сертификация обаче има и своята цена. Много често този стандартизиран подход се оказва обект на различни видове измама, а и бюрократичната тежест възпрепятства прилагането му. IoT технологията може да помогне за решаването на тези проблеми.

Събиране на зелено: Кризисната мярка за лозарите е вече факт

Инструментите за проследяване, онлайн регистрацията и събирането и обработката на данните от сензори предоставят на сертифициращите органи доказателства за произход и метод на производство. Този експериментален модел проучва как уеб-базирана система може да опрости процеса на сертифициране и етикетиране на качеството при производството на вино със ЗНП, както и за биологични вина.

Конкретните цели, които си поставя този експеримент са свързани с онлайн одит и проследимост на едно ЗНП вино, за да се подобри приложението на системата за сертифициране, както и да се внедри тази вече подобрена система в най-малко 4 винопроизводителни стопанства, които произвеждат биовино и ЗНП вино. 

Сред очакваните резултати при изпълнението на експеримента са 10% намаляване на времето за сертифициране, 50% намаляване на употребата на хартия, повишаване на нивото на професионална удовлетвореност на одиторите и производителите на вино, както и повишаване на доверието на потребителите към сертифицираните качествени хранителни продукти и напитки.

135 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Internet of Food & Farm 2020 и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg