Датска технологична компания Tellspec, заедно с Кралския университет в Белфаст и още три партньорски организации работят по проект на EIT Food, насочен към подобряване на потребителското доверие в различни сегменти хранителни продукти. В 134 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации ви представяме още един проект, подкрепен от Европейския институт за иновации и технологии в храните EIT Food, който работи за достъп на потребителите до безопасна и питателна храна.

Агроиновации: Мобилно приложение улеснява производителите на ябълки

 

Една от темите, по които технологичната компания Tellspec, в партньорство с Института за глобална хранителна сигурност работят е за повишаване на доверието на потребителя в рибната верига чрез мобилен инструментариум за мониторинг и за по-добър контрол на месото от бяла риба. Хранителната стойност на рибата и рибните продукти и значението им за здравословното хранене добиват все по-широка популярност сред хранителните режими. От друга страна нарастващото търсене на риба на световния пазар е все-често съпроводено със скандали, свързани с отглеждането, улова и преработката на риба и рибни продукти. Все по-често у потребителя се поражда високо ниво на опасения относно безопасността на консумацията на риба. Това са основните проблеми върху които се е фокусирал проекта „Подобряване на доверието в рибната верига“.

 

Този проект предоставя бърз, преносим инструментариум за повишаване на доверието в рибните продукти. Целта на това сътрудничество е да генерира в реално време надеждни, преносими и удобни за използване устройства за мониторинг, които помагат да се оцени свежестта, хранителната стойност, идентичността на някои видове риба, употребата на антибиотици и злоупотребата с излишната вода в рибата. Търговците на дребно и HORECA секторът ще разполагат с нов набор от инструменти за подобряване на прозрачността на качеството и автентичността на рибните продукти, които продават, така че да могат да се борят с измамите с риба и да си възвърнат доверието на потребителите. Цифровите данни, събрани в съпътстващото проекта проучване, също ще позволят разработването на инструмент за използване на потребителите на по-късен етап. 

Агроиновации: Цифрови решения в полза на агро-хранителната верига

 

Tellspec е Big Data компания, която предлага достъпни и надеждни анализи на храни в реално време. Чрез технологията се предоставя прогнозна информация за храната, като се комбинира със спектрални сензори, техники за биоинформатика и алгоритми за машинно обучение. Тези компоненти са интегрирани в революционна технология, която анализира храните, в реално време и на молекулярно ниво. Компанията провежда редица тестове за качеството, свежестта и автентичността на храната. Най-новите разработки на компанията са свързани с интегриране на Blockchain технологията за проследяване на историята и произхода на храните.

 

Проектът на EIT Food, по който работи технологичната компания се изпълнява в партньорство с Института за глобална хранителна сигурност (IGFS), който е част от Кралския университет в Белфаст. Института е специализирано звено, което изследва ключовите области на глобалното предлагане на храни, стопанствата на бъдещето и хранителните предизвикателства за 21-ви век. IGFS играе важна роля за осигуряването на безопасна, устойчива и автентична храна за нарастващото население на света и става световно признат за своите постижения в научните изследвания и образованието.


Проектът „Подобряване на доверието в рибната верига“ допринася за мисията на EIT Food да предоставя на потребителите достъп до безопасна, питателна храна от най-високо качество.

 

134 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на EIT Food и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg