Консорциум от технологични компании и общности на малки и средни предприятия, секторно ориентирани клъстери и секторни асоциации, международни специалисти по иновации и технологичен трансфер и Blockchain технологични експерти създават пространства за иновации в блокчейн.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Това е ядрото на проекта Blockchain Innovation Spaces, финансиран по програма „Хоризонт 2020”, който ви представяме в 256 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Насърчаването на ресурсно ефективна, по-зелена и по-конкурентоспособна икономика е приоритет за Европейския съюз. За да осигури устойчив растеж на икономиката на ЕС, той трябва да се реиндустриализира, като използва иновациите и цифровата трансформация. 

Проектът Blockchain Innovation Spaces, финансиран от ЕС, изгражда трансгранична, междусекторна иновационна екосистема, която прилага авангардна блокчейн технология в три икономически сектора: агро-хранителния, логистичния и финансовия. Blockchain, най-общо може да се представи като цифрова технология за икономически транзакции или всякакъв вид информация, съхранявана в блокове. 

Това може също да намали бюрокрацията, да повиши ефективността на административните процеси и да повиши нивото на доверие във воденето на публични записи. Проектът ще подкрепи и създаването на нови базирани на блокчейн решения – от идеята до комерсиализацията.

За да може икономиката на ЕС да расте устойчиво, проектът Block.IS предвижда изграждането на отворена и съвместима екосистема, която насърчава използването на тази технология като свърже множество участници, с акцент върху МСП и клъстери от трите икономически сектора, застъпени в проекта с компании иноватори, за да катализира тяхното сътрудничество към иновации и взаимен растеж.

Този растеж ще се получи при катализирането на процесите, насочени към свързване в мрежа на членовете на екосистемата, повишаване на разбирането за ползите от блокчейн технологията и стимулиране на създаването на нови решения, базирани на блокчейн – Cluster Missions и Clusters-Innovators Assembly.

Проектът подкрепя иновативните малки и средни предприятия по целия път от идеята до комерсиализацията, като им предлага персонализирана бизнес и техническа подкрепа, както и директно финансиране, чрез нов подход – Иновиране – Експеримент  -Програма за ускоряване на комерсиализацията.

С така избрания подход, проектът пряко ще насърчи и засили конкурентоспособността на дигиталните МСП, които ще разработват решенията и на клъстерите и МСП от трите вертикални сектора, които ще ги използват, за да предложат добавена стойност на своите клиенти.

256 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!